Antena 3 CNN Externe Ce avere are patriarhul Kiril, "băieţelul de altar al lui Putin" și "mitropolitul tabacului"

Ce avere are patriarhul Kiril, "băieţelul de altar al lui Putin" și "mitropolitul tabacului"

Ori banul nu mai este ochiul dracului, ori Kiril e diavolul însuşi. Patriarhul Rusiei, fervent susţinător al preşedintelui Vladimir Putin, poate trece lejer ca unul dintre oligarhii care deţin miliarde. Nu de ruble, ci de dolari şi euro. Iar în caz că miros îi poate da cu tămâie...

Ce avere are patriarhul Kiril, "băieţelul de altar al lui Putin" și "mitropolitul tabacului"
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Dima    |    05 Mai 2022   •   15:54

La 75 de ani, Patriarhul Kiril, șeful Bisericii Ortodoxe a Rusiei, a fost pus pe lista celor sancționați de Uniunea Europeană din cauza susținerii deșănțate a războiului din Ucraina. Dar la ce avere are, poate intra cu succes şi pe lista oligarhilor sancţionaţi de Occident.

În 2020, revista Forbes publicase un raport în care se spunea că averea lui Kiril ar fi în jur de 4 miliarde de dolari. Publicația rusă Novaia Gazeta (momentan suspendată) vorbește în schimb de un total care ajunge la aproape 8 miliarde de dolari, bani acumulați grație scutirilor de taxe din partea statului rus, scutiri aferente producției de tutun și bere de care beneficiază biserica.

În Rusia, Biserica Ortodoxă are un statut cu totul privilegiat, deasupra celorlalte culte recunoscute oficial. După ce și-a recuperat, din 1991 încoace, mare parte din vechile proprietăți, de cele mai multe ori cu complicitatea sau acordul tacit al autorităților locale, Biserica Ortodoxă Rusă și-a creat și propriul său sistem bancar.

O evaluare completă a finanțelor patriarhiei ruse a fost oferită în 2020, din punctul de vedere al clerului, de către Serghei Ceapnin, fostul redactor șef al revistei patriarhiei. Veniturile Bisericii Ortodoxe Ruse provin majoritar din activități comerciale (55%), în mare parte cu tutun, iar restul din ceea ce este numit vag „donații”.

Patriarhia Moscovei posedă și o fabrică, Sofrino, care produce icoanele și lumânările folosite obligatoriu în întreaga Federație, însă patriarhia mai posedă și hoteluri în Moscova, precum și compania care importă automobile BMW.

"Mitropolitul tabacului" - avion, iaht, magazine şi vile

Partiarhul Kiril al Rusiei ar putea fi co-proprietarul unui avion de 43 de milioane de dolari, potrivit unei investigaţii a presei ruse.

Informaţia privind legătura dintre Patriarhul Kiril al Rusiei şi o companie ce deţine un avion evaluat la 43 de milioane de dolari a apărut în urma dezvăluirilor lui Aleksei Navalnîi privind adevăratele imperii financiare şi imobiliare pe care le-ar deţine unii dintre liderii de la Kremlin.

În acte, avionul model Gulfstream G450 este deținut de o companie offshore cu sediul în San Marino. Dar, potrivit thebell.io, aeronava a fost folosită în repetate rânduri de Patriarhul Kiril. Este posibil, conform investigațiilor jurnaliștilor ruși, ca întâistătătorul Bisericii Ruse să fie co-proprietar al avionului, împreună cu soția premierului, Svetlana Medvedeva.

Nu doar Patriarhul de la Moscova, ci și diverși oficiali ruși ar fi folosit de-a lungul timpul această aeronavă privată, folosită mai ales pentru pelerinaje și cumpărată, se pare, din fonduri deturnate de conducerea băncii VTB. Ancheta lui Navalnîi, îl acuză în mod direct pe directorul acestei instituții, Andrei Kostin, că a deturnat miliarde de ruble, notează ziare.com.

Nici Kremlinul, nici Biserica Ortodoxă Rusă nu au comentat acuzațiile. Conform Moscow Times, Patriarhul ar mai deține un iaht, proprietăți imobiliare de lux în centrul Moscovei, dar și un ceas de 30.000 de dolari, cu care a apărut într-o imagine oficială ce a fost apoi modificată în Photoshop.

Liderul spiritual a 150 milioane de pravoslavnici e poreclit «mitropolitul tabacului» și posedă o vilă în Elveția, unde a fost reprezentantul Rusiei în Consiliul Mondial Ecumenic al Bisericilor.

Kiril, cu K de la KGB 

Spre deosebire de bunicul său, un preot exilat timp de trei decenii în lagărele de muncă staliniste, Kiril, născut în 1946, a urcat rapid în rândurile bisericii, devenind șeful relațiilor externe și, în cele din urmă, câștigând propria emisiune de televiziune axată pe idei religioase.

Programul îl făcuse deja pe Kiril un nume cunoscut când a preluat funcția de patriarh, rol din care supraveghează viața religioasă a peste 150 milioane de adepți.

Kiril a cimentat valorile ortodoxe în viața de zi cu zi, culminând cu o referire la Dumnezeu în noua Constituție adoptată în 2020, când au fost adoptate un set de legi care îi permit lui Putin să rămână la putere până în 2036.

Despre patriarhul Kirill s-a spus că a avut legături cu temutul serviciu secret sovietic (KGB), unde a lucrat și Putin și că duce un stil de viață mai mult decât luxos.

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close