Antena 3 CNN Externe Avertisment de la vârful NATO: "Ne confruntăm cu cea mai periculoasă perioadă din ultimele decenii. O eră în care trebuie să ne așteptăm la inevitabil"

Avertisment de la vârful NATO: "Ne confruntăm cu cea mai periculoasă perioadă din ultimele decenii. O eră în care trebuie să ne așteptăm la inevitabil"

Pentru a deveni mai eficientă în perspectivă, Alianța Nord-Atlantică trebuie să suporte o transformare profundă în privința capacității de a duce un război, a afirmat miercuri amiralul Rob Bauer, șeful Comitetului Militar al NATO.

Avertisment de la vârful NATO: "Ne confruntăm cu cea mai periculoasă perioadă din ultimele decenii. O eră în care trebuie să ne așteptăm la inevitabil"
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Ian 2024   •   22:41

Rob Bauer, șeful Comitetului Militar al NATO a spus că NATO se află acum într-o nouă "eră a apărării colective", având în vedere conflictul din Ucraina provocat de Rusia, și a menționat că, în prezent, Alianța dispune de cele mai "complete planuri de apărare" de la sfârșitul Războiului Rece până în prezent.

"Plăcile tectonice ale puterii se mișcă. Rezultatul: ne confruntăm cu cea mai periculoasă perioadă din ultimele decenii”, a declarat Rob Bauer în cadrul unei ședințe a Comitetului Militar al NATO la care au participat miniștrii apărării din țările aliate.

"NATO a intrat într-o nouă eră a apărării colective. Împreună apărăm nu doar pe cei 1 miliard de oameni din 31, în curând 32, de state membre. Apărăm libertatea și democrația", a mai precizat Bauer.

Bauer a subliniat că conflictul declanșat de Rusia în Ucraina "nu a avut niciodată la bază vreo amenințare reală la adresa securității Rusiei din partea Ucrainei sau a NATO".

Citește șiȚara din Europa care va introduce pregătirea militară obligatorie, după absolvirea liceului: "Nevoia de competențe pe care tinerele generații nu le dețin”

Discuțiile din cadrul Comitetului Militar al NATO vor viza planurile de apărare adoptate la summitul de la Vilnius din 2023

Aceste planuri, conform declarațiilor lui Rob Bauer, includ măsuri precum sporirea efectivelor trupelor de reacție rapidă ale NATO, construirea și dezvoltarea de noi capacități, adaptarea structurilor de comandă și control ale NATO, înființarea de noi baze logistice, sprijin pentru țările gazdă ale trupelor NATO, întreținerea, îmbunătățirea mobilității trupelor și refacerea stocurilor de muniții.

"Pentru a întări apărarea noastră colectivă și în același timp pentru a putea sprijini Ucraina în lupta ei existențială, avem nevoie de o abordare cu totul diferită a societății.

Avem nevoie ca actorii publici și privați să-și schimbe mentalitatea caracteristică unei ere în care totul era planificabil, previzibil, controlabile, orientat către eficiență, pentru o eră în care orice se poate întâmpla oricând.

O eră în care trebuie să ne așteptăm la inevitabil, în care să ne concentrăm pe eficiență”, a spus liderul militar al NATO.

Recent, fostul șef al CIA, David Petraeus, avertiza într-un interviu că, dacă Vladimir Putin își îndeplinește obiectivele în Ucraina, atunci Rusia "va lua la țintă” Republica Moldova sau unul dintre statele baltice.

×
Subiecte în articol: NATO Rob Bauer avertisment
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close