Barack Obama doreşte să "coopereze îndeaproape" cu Guvernul israelian

de M.Z.    |    16 Mar 2013   •   23:56
Barack Obama doreşte să "coopereze îndeaproape" cu Guvernul israelian Foto: acclaimimages.com

Preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat sâmbătă seara dorinţa de a "coopera îndeaproape" cu Guvernul proaspăt format de premierul în exerciţiu Benjamin Netanyahu, anunţă Casa Albă într-un comunicat, cu doar câteva zile înaintea vizitei sale în Israel, potrivit Mediafax.

"Preşedintele Obama speră să colaboreze îndeaproape cu premierul şi noul Guvern (israelian) în vederea soluţionării numeroaselor provocări cu care ne confruntăm şi să imprime un impuls interesului nostru comun pentru pace şi securitate", se arată în comunicat, emis de biroul purtătorului de cuvânt al preşedinţiei americane.

Sâmbătă seara, Netanyahu l-a informat în mod oficial pe preşedintele israelian Shimon Peres că a reuşit să formeze un guvern.

"Preşedintele (Obama) felicită poporul israelian, pe premierul Netanyahu şi pe noii membri ai coaliţiei guvernamentale a premierului", continuă Casa Albă, insistând asupra "valorii pe care o au pentru Statele Unite relaţiile profunde şi durabile cu Israelul şi israelienii".

"Preşedintele intenţionează să consolideze aceste relaţii în cursul vizitei în Israel, săptămâna viitoare, când se va întâlni cu oficiali israelieni şi se va adresa în mod direct poporului israelian", a adăugat preşedinţia.

Obama va începe miercuri primul său turneu în străinătate din al doilea mandat cu o vizită în Israel, o ţară aliată, în care nu a revenit de la campania electorală din 2008.

Casa Albă nu prevede nicio iniţiativă în cadrul procesului de pace israeliano-palestinian, blocat din septembrie 2010, în cele patru zile pe care Obama le va petrece în Orientul Mijlociu. Preşedintele este aşteptat, de asemenea, în Cisiordania şi Iordania.

x close