Antena 3 CNN Externe Bărbatul care voia să deturneze un avion spre Soci, anchetat pentru tentativă de terorism

Bărbatul care voia să deturneze un avion spre Soci, anchetat pentru tentativă de terorism

Bărbatul care voia să deturneze un avion spre Soci, anchetat pentru tentativă de terorism
Sursa foto: Foto: allvoices.com
de M.Z.    |    08 Feb 2014   •   16:38
Ucraineanul care a încercat, vineri seara, să deturneze un avion de linie turc către Soci face obiectul unei anchete pentru "tentativă de act terorist", au anunţat sâmbătă serviciile speciale ucrainene, informează AFP, potrivit Mediafax.

Pasagerul cursei Harkiv-Istanbul a încercat să pătrundă în cabina piloţilor strigând "Să mergem la Soci" - unde preşedintele rus şi cel ucrainean asistau la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă - dar a fost imobilizat şi arestat în momentul aterizării la Istanbul.

O anchetă a fost deschisă pentru "ameninţare cu un act terorist şi tentativă de deturnare a unui avion".

"El a cerut deturnarea avionului către Soci unde, potrivit lui, se aflau Putin şi Ianukovici, care, potrivit lui, au sânge pe mâini", a declarat Maksim Lenko, şeful departamentului de anchete al serviciilor speciale ucrainene (SBU), în cadrul unei conferinţe de presă.

Confruntările de la Kiev s-au soldat cu cel puţin patru morţi şi aproximativ 500 de răniţi în ianuarie.

Oficialul din cadrul serviciilor speciale a afirmat că bărbatul este un locuitor din Harkiv, născut în 1969. "El cerea eliberarea tuturor ostaticilor din Ucraina, altfel ameninţa cu aruncarea în aer a avionului".

Opoziţia ucraineană consideră "ostatici" ai puterii manifestanţii arestaţi în timpul ciocnirilor.

Bărbatul şi-a cumpărat biletul de avion chiar în aceeaşi zi, pe aeroportul din Harkiv. Potrivit legii ucrainene, el riscă maxim zece ani de închisoare pentru faptele care îi sunt imputate.

Investigaţiile sunt în desfăşurare pentru a verifica dacă bărbatul era în stare de ebrietate, aşa cum au afirmat vineri seara serviciile speciale.

Consulul general al Ucrainei la Istanbul a avut o întrevedere cu pasagerii şi a comunicat apoi Kievului declaraţiile lor. Potrivit lor, echipajul l-a anunţat pe bărbat că solicitările lui vor fi respectate, avionul a descris două cercuri în aer deasupra Mării Negre şi apoi doi membri ai echipajului au reuşit să îl imobilizeze şi să îl lege pe agresor, iar avionul a aterizat la Istanbul, însoţit de două avioane turce de vânătoare.

"Se ştie că după aterizare percheziţia avionului a arătat că la bord nu erau explozivi sau arme", a adăugat Lenko.

×
Subiecte în articol: avion Soci
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close