Antena 3 CNN Externe Băsescu, după prima zi de negocieri la Consiliu: Cred că până la urmă vom găsi o soluţie

Băsescu, după prima zi de negocieri la Consiliu: Cred că până la urmă vom găsi o soluţie

Băsescu, după prima zi de negocieri la Consiliu: Cred că până la urmă vom găsi o soluţie
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    23 Noi 2012   •   07:18

Preşedintele Traian Băsescu le-a declarat jurnaliştilor, la finalul primei zile de negocieri privind bugetul UE 2014-2020, de la summitul Consiliului European, că "e mai bine afară", precizând că este de părere că până la urmă se va găsi o soluţie.

"E mai bine afară", le-a spus, râzând, Băsescu jurnaliştilor, preşedintele arătând că este într-o stare de bună dispoziţie, informeează Mediafax.

Întrebat care sunt şansele să se ajungă la finalul acestei săptămâni la un consens în rândul liderilor din ţările UE privind alocările bugetului pentru perioada 2014-2020, Băsescu a spus că el crede că până la urmă se va ajunge la o soluţie.

"Sunt multe obstacole, dar cheia este criza, contributorii neţi vor să îşi diminueze contribuţiile, beneficiarii neţi şi-ar dori să menţină un buget rezonabil al UE. Aceasta este problema (...) Dar până la urmă trebuie să ajungem la un acord. Cred că până la urmă vom găsi o soluţie", a spus şeful statului.

De asemenea, Băsescu a fost întrebat de jurnaliştii străini şi despre referendumul din vară şi situaţia politică actuală din România. "Referendumul? A trecut!", a răspuns Băsescu râzând şi apoi s-a îndepărtat de grupul de jurnalişti pentru a se urca în maşină.

Potrivit unor surse, preşedintele Traian Băsescu a cerut joi, în prima zi a Consiliului European, subvenţii mai mari pentru fermieri.

Reuniunea Consiliului European a început joi seară la Bruxelles, unde şefii de state şi de guvern poartă discuţii intense privind algoritmii de calculare a alocărilor de la capitolele bugetului UE.

Totuşi, lucrările în formatul oficial s-au încheiat relativ repede, după aproximativ o oră, preşedintele Consiliului European - Herman Van Rompuy, prezentându-le celor 28 de lideri din ţările UE noua sa propunere privind bugetul, rezultată în urma discuţiilor purtate joi, alături de preşedintele Comisiei Europene - Jose Manuel Barroso, cu fiecare dintre cei 28 de şefi de stat sau guvern.

Lucrările vor fi reluate vineri la prânz, pentru ca delegaţiile ţărilor membre să analizeze noua propunere înaintată de Van Rompuy.

Potrivit unor surse, Van Rompuy îşi menţine propunerea de buget de 973 de miliarde de euro pe perioada 2014-2020, adică 1,01% din PIB-ul european, însă va acorda 8 miliarde în plus Politicii agricole comune (PAC) şi 10,6 miliarde politicii de coeziune pentru statele cele mai sărace.

Acesta va scade 13 miliarde din fondurile alocate bugetului pentru dezvoltare şi infrastructuri mari şi 5 miliarde de euro de la bugetul prevăzut pentru acţiuni exterioare pentru a elimina din reducerile aduse politicii de coeziune în favoarea statelor cele mai sărace şi Politicii agricole comune (PAC), au indicat aceste servicii.

Prima sa propunere reuşise să reducă 75 de miliarde de euro din cererea de 1.047 miliarde de euro a Comisiei. PAC pierdea 25,5 miliarde de euro dintre care 13,5 pentru fondurile destinate ajutoarelor directe pentru agricultori şi intervenţiilor pe pieţe. Aceste reduceri au fost denunţate de către francezi ca fiind inacceptabile. Coeziunea pierdea la rândul său 29 de miliarde.

Herman Van Rompuy nu s-a atins în schimb de fondurile destinate cheltuielilor de funcţionare a instituţiilor, mai ales cele pentru salariile funcţionarilor şi alţi angajaţi.

În cursul nopţii de joi spre vineri, cancelarul german Angela Merkel a declarat că nu crede că liderii europeni vor ajunge la un acord privind bugetul european 2014-2020.

Alţi lideri au părăsit summitul fără a face declaraţii, în special premierul britanic David Cameron.


Citeşte şi Gafă a Comisiei Europene: L-a numit pe preşedintele Băsescu, premierul României




×
Subiecte în articol: bani europeni Angela Merkel
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close