Antena 3 CNN Externe Benjamin Netanyahu se angajează să continue operațiunea militară în Gaza, după ce Joe Biden i-a cerut să facă pași în direcția reducerii conflictului

Benjamin Netanyahu se angajează să continue operațiunea militară în Gaza, după ce Joe Biden i-a cerut să facă pași în direcția reducerii conflictului

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reacționat, miercuri seară, la scurt timp după ce Casa Albă a transmis public că președintele SUA, Joe Biden, se așteaptă să vadă "încă de astăzi" (miercuri, n.r.) o reducere a tensiunilor care să ducă la încetarea focului în Gaza.

Benjamin Netanyahu se angajează să continue operațiunea militară în Gaza, după ce Joe Biden i-a cerut să facă pași în direcția reducerii conflictului
de Adrian Iclozan    |    19 Mai 2021   •   20:52

Însă reacția premierului Netanyahu pare să fie contrariul a ceea ce Casa Albă spune că așteaptă din partea guvernului israelian.

Astfel, prim-ministrul israelian s-a angajat să continue operațiunile împotriva militanților palestinieni, într-un mesaj în limba ebraică, difuzat pe Twitter, miercuri seară.

Netanyahu nu a comentat convorbirea telefonică evocată public de Casa Albă, în care președintele Biden i-a transmis să facă pași în direcția reducerii violențelor.

În schimb, șeful guvernului israelian a spus că apreciază faptul că Biden sprijină dreptul Israelului la autoapărare, notează BBC.

"Sunt hotărât să continui această operațiune până la atingerea obiectivului de a aduce pacea și siguranța cetățenilor israelieni", a spus Netanyahu în mesajul înregistrat, în contextul în care apelurile internaționale la încetarea focului nu au dus, până în prezent, la niciun rezultat.

CNN: Joe Biden semnalează că începe să-și piardă răbdarea cu Benjamin Netanyahu

Președintele american Joe Biden a făcut demersuri semnificative pentru ca premierul israelian Benjamin Netanyahu să pună capăt conflictului cu Hamas, care a intrat în cea de-a 10-a zi și a înregistrat un bilanț provizoriu de 219 morți în Fâșia Gaza și 12 morți în Israel, transmite CNN.

Casa Albă anunță că Biden i-a spus lui Netanyahu că se așteaptă ca astăzi (miercuri, n.r.) să se înregistreze o "detensionare semnificativă pe calea unei încetări a focului".

Declarația semnalează că Biden începe să-și piardă răbdarea cu Netanyahu, un lider pe care îl cunoaște de patru decenii.

Relatarea dialogului dintre cei doi șefi de guverne - a patra convorbire telefonică între Biden și Netanyahu în ultima săptămână - reflectă preocuparea Casei Albe față de conflictul dintre Israel și Hamas. 

Anterior, oficialii actualei administrații spuneau că presiunea exercitată de americani asupra Israelului se limitează la conversații private însă abordarea s-a modificat după ce Casa Albă a dezvăluit public că Biden a fixat un termen-limită scurt pentru reducerea violențelor.

Oricum, notează sursa citată, Casa Albă nu a precizat imediat ce anume ar constitui o "detensionare semnificativă" a violențelor iar premierul israelian și-a reiterat, marți, declarația conform căreia atacurile asupra Hamas vor continua "cât va fi nevoie pentru a instaura calmul pentru cetățenii din Israel".

 

 

×
Subiecte în articol: Benjamin Netanyahu Joe Biden
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close