Antena 3 CNN Externe Berezovsky, ultimul din lista morţii?! Vezi istoricul ASASINATELOR marca KGB

Berezovsky, ultimul din lista morţii?! Vezi istoricul ASASINATELOR marca KGB

Berezovsky, ultimul din lista morţii?! Vezi istoricul ASASINATELOR marca KGB
25 Mar 2013   •   16:17

De la sfârşitul Războiului Rece, conflictele majore de interese au stârnit controverse aprige între diversele grupuri sovietice, cu consecinţe mortale pe teritoriul Europei.
Cei mai mulţi disidenţi au ales ca exil Marea Britanie, aici fiind protejaţi, mai mult sau mai puţin transparent, de către autorităţile londoneze. Tot aici însă, a fost, şi continuă să fie, principala scenă a răzbunărilor politice şi a crimelor misterioase.
Încercarile Regatului de a-i aduce în faţa justiţiei pe cei vinovaţi au fost mereu subiectul unor disensiuni diplomatice în relaţiile dintre Rusia şi Marea Britanie.

Mai jos, vă prezentăm o listă întocmită de The Telegraph, cu evenimentele de acest gen, ultimul din listă fiind moartea ciudată a ologarhului rus, Boris Berezovsky.

Septembrie 1978. Georgi Markov, un disident bulgar, a fost înţepat cu vârful unei umbrele, îmibibat în ricină. El a murit trei zile mai târziu.
Principalul suspecet a fost desemnat Francesco Giullino, un danez cu origini italiene, care lucra pentru serviciul secret bulgar. El a negat mereu că ar avea de-a face cu acest asasinat.


Noiembrie 2006. Alexander Litvinenko, fost spion KGB, a murit după ce a băut o cească de ceai otrăvit cu poloniu-210, în restaurantul unui hotel de cinci stele din Londra.
Litvinenko a încetat din viaţă 22 de zile mai târziu. Scotland Yard a spus că are dovezi care-l incriminează pe Andrei Lugovoi, fost agent KGB, actualmente al doilea om din camera inferioară a Dumei de Stat.
Rusia a respins acuzaţiile şi a refuzat cererea de extrădare.


Noiembrie 2007. Oleg Gordievsky, fost colonel KGB şi racolat de MI6, a dezertat în Marea Britanie în 1985, a pretins că a fost otrăvit în casa sa din Surrey.
Gordievsky a stat 34 de ore în comă profundă, internat în spital. El a spus că a fost otrăvit cu taliu de către "elementele golăneşti de la Moscova".


Februarie 2008. Arkady "Badri" Patarkatsishvili, un miliardar georgian şi partener de afaceri cu Berezovsky, a murit în urma unui atac de cord suspect, în luxoasa sa reşedinţă din Anglia.
Cu o lună înainte, el candidase la alegerile prezidenţiale din Georgia, unde a ieşit al treilea în opţiunile electoratului. La scurt timp după alegeri, el a fost acuzat de fraudă şi era suspectat că a comandat câteva asasinate în ţara sa natală.


Martie 2012. German Gorbuntsov, un bancher şi businessman rus, a fost mult timp în comă, după ce a fost mitraliat în faţa casei sale.
El s-a recuperat şi şi-a manifestat determinarea de a continua lupta cu inamicii săi.


Noiembrie 2012. Alexander Perepilichnyy, un om de afaceri rus, a murit în timp ce făcea jogging în preajma casei sale din St George Hill.
El i-a ajutat pe procurorii elveţieni într-un caz de spălare da bani, în care erau implicaţi oficiali ruşi. Cauza morţii nu a fost elucidată nici până acum.


×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close