Antena 3 CNN Externe Bilanţul celui mai sângeros atentat din istoria Turciei. Câţi oameni au murit în urma exploziilor din Ankara

Bilanţul celui mai sângeros atentat din istoria Turciei. Câţi oameni au murit în urma exploziilor din Ankara

Bilanţul celui mai sângeros atentat din istoria Turciei. Câţi oameni au murit în urma exploziilor din Ankara
Sursa foto: Foto: Agerpres
12 Oct 2015   •   09:09

128 oameni şi-au pierdut viaţa în dubla explozie de la Ankara, anunţă partidul pro-kurd de opoziţie, în timp ce bilanţul oficial se menţine la 95 de morţi. Atentatul intensifică disputele politice din Turcia înaintea alegerilor anticipate de la 1 noiembrie. Întreaga ţară a fost în doliu în ultimele ore dar nu au lipsit incidentele violente, chiar şi la locul atacului terorist. 

 
Mii de turci au ieşit pe străzile din Ankara şi din alte oraşe pentru a omagia memoria victimelor atentatului din weekend, din capitala turcă. Oamenii au scandat lozinci împotriva partidului de guvernământ şi a premierului Erdogan. Ei îi acuză că nu au asigurat protecţia mitingului pentru pace între turci şi kurzi, care urma să înceapă la ora sângerosului atac. 
 
Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe activiştii din rândul organizatorilor mitingului, care doreau să se reculeagă la locul unde muriseră tovarăşii lor.
 
Până la urmă, doar câteva zeci de oameni au putut depune flori la locul masacrului. Şeful partidului pro-kurd, de opoziţie, susţine că numărul celor ucişi este mult mai mare decât cel recunoscut oficial.
 
Manifestări de comemorare au avut loc şi în sud-estul Turciei, unde kurzii sunt majoritari. Peste 10.000 de oameni au păstrat un moment de reculegere în oraşul Diiarbakîr. Forţele de securitate au folosit, ulterior, tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea.
 
Atentatul de la Ankara nu a fost revendicat dar toate indiciile desemnează Statul Islamic ca principal suspect, potrivit unor surse din serviciile de securitate, citate de Reuters. Peste 40 de presupuşi adepţi ai Statului Islamic au fost arestaţi în diferite oraşe ale Turciei, dar autorităţile nu au anunţat motivul reţinerii lor.
 
În acelaşi timp, aviaţia turcă a continuat să bombardeze, în nordul Irakului, poziţii ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan, deşi această formaţiune a anunţat încetarea focului.


 
 
 

×
Subiecte în articol: atentat Ankara
Parteneri
Florin Piersic, transferat cu avionul SMURD, la București
x close