Antena 3 CNN Externe Bisericile creştine din Irak, aproape pustii din cauza ameninţărilor teroriste (VIDEO)

Bisericile creştine din Irak, aproape pustii din cauza ameninţărilor teroriste (VIDEO)

Bisericile creştine din Irak, aproape pustii din cauza ameninţărilor teroriste (VIDEO)
Sursa foto: Irak
25 Dec 2009   •   16:24

Anul acesta, sărbătoarea Crăciunului este urmată de o zi importantă pentru musulmanii şiiţi - Aşura, comemorarea imamului Hussein. Coincidenţa nu a avut darul să aducă pacea în Irak sau Afganistan: dimpotrivă, atacurile teroriştilor islamici au făcut noi victime.

Bisericile din Irak au fost aproape pustii chiar şi la slujba de Crăciun. Creştinii sunt cea mai veche comunitate religioasă irakiană, dar acum reprezintă mai puţin de trei la sută din populaţie. ?Anul trecut, de Crăciun, biserica era plină, dar acum mulţi creştini s-au refugiat în nord iar aici au mai rămas foarte puţini?, povesteşte o femeie irakiană, de religie creştină.

Dar teroriştii din Irak nu-i vizează doar pe creştini ci şi pe musulmanii şiiţi, care celebrează, duminică, marea lor zi sfântă de doliu, Aşura. Autorităţile au luat, cu această ocazie, măsuri deosebite de securitate dar n-au putut preveni toate atentatele: joi, cel puţin 26 de oameni au fost ucişi şi peste o sută, răniţi, în cartierele şiite.

Sărbătoarea şiită este întâmpinată cu violenţă şi în Afganistan: la Kandahar, opt oameni au murit într-un atentat sinucigaş. În Pakistan un alt terorist sinucigaş a fost oprit la intrarea unei moschei şiite. Şi-a detonat, totuşi, bomba care nu a făcut decât o singură victimă - o fetiţă de şase ani.

În acest timp, militarii americani din Afganistan şi Irak au sărbătorit Crăciunul cu gândul la pace şi la întoarcerea acasă.

Unii dintre ei şi-ar putea împlini, curând, dorinţa: preşedintele Barack Obama s-a angajat să readucă în ţară majoritatea trupelor din Irak, până în august. În schimb, efectivele vor fi sporite în Afganistan, unde războiul împotriva talibanilor nu dă semne că se va încheia prea curând.



Antena 3

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close