Antena 3 CNN Externe Boc: Politica faţă de Moldova este un atribut suveran, nu punem în pericol UE

Boc: Politica faţă de Moldova este un atribut suveran, nu punem în pericol UE

Boc: Politica faţă de Moldova este un atribut suveran, nu punem în pericol UE
Sursa foto: emil boc
28 Apr 2009   •   00:34

Politica României faţă de foştii cetăţeni români reprezintă un atribut suveran, care nu pune în pericol UE, a declarat luni premierul Emil Boc, referindu-se la criticile generate în alte state UE de măsura Guvernului privind facilitarea obţinerii cetăţeniei române de către moldoveni.

"Suntem cetăţeni europeni, nu de rangul II, nu de rangul III. Toţi cetăţenii Europei sunt egali în drepturi. Când am intrat în UE ne-am asumat şi drepturi şi obligaţii. Această politică ce ţine de statul român cu privire la foştii cetăţeni români este un atribut suveran pe care l-am decis în consecinţă, fără să punem în pericol UE", a declarat Boc, prezent la o emisiune tv.
Mai multe state membre ale UE au criticat decizia Guvernului privind modificarea Legii cetăţeniei în scopul facilitării obţinerii acesteia de către moldoveni.
Italia a anunţat că se va consulta cu partenerii din UE în privinţa acestei decizii, iar europarlamentarul liberal Graham Watson a spus că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind simplificarea procedurii de acordare de vize "au sporit tensiunile". Şi ministrul ceh pentru afaceri europene, Alexader Vondra, a cărui ţară deţine preşedinţia UE, i-a transmis şefului diplomaţiei române, Cristian Diaconescu, îngrijorarea în legătură cu această măsură. "Suntem foarte îngrijoraţi de posibilele riscuri pe care le presupune simplificarea procedurii de acordare a cetăţeniei române", a spus Vondra după o întâlnire cu ministrul român de externe Cristian Diaconescu.

Olanda s-a pronunţat împotriva intenţiei României de a facilita acordarea cetăţeniei române pentru un milion de locuitori ai R. Moldova, a declarat săptămâna trecută, în cadrul şedinţei parlamentare, secretatul de stat pentru afaceri europene, Frans Timmermans, potrivit RIA Novosti-Moldova. El a afirmat că această intenţie a autorităţilor române este "extrem de necugetată". "Dacă România o va realiza, semnalul pentru Olanda va fi destul de clar: întrucât România este stat membru al UE, toţi moldovenii deveniţi cetăţenii ei vor putea circula liber în UE", a spus oficialul olandez. Olanda nu va lăsa această situaţie fără răspuns, a adăugat Timmermans. "Aceasta va avea consecinţe, cel puţin pentru circulaţia liberă a persoanelor", a subliniat el. Un parlamentar din partea Partidului Popular pentru Libertate şi Democraţie a declarat că "în cazul în care un milion de moldoveni vor deveni cetăţeni ai României, practic, se poate vorbi de extinderea UE".

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, s-a răzgândit şi nu a mai cerut la reuniunea miniştrilor de Externe ai ţărilor UE, de la Bruxelles, CAGRE, suspendarea discuţiilor pentru acordul dintre UE şi Republica Moldova. Surse diplomatice anunţau vineri drept sigur faptul că România va cere suspendarea negocierilor, după numeroasele acte inamicale venite dinspre Chişinău înspre Bucureşti, ce au culminat cu refuzarea ambasadorului propus de România pentru postul de la Chişinău.

Totuşi, ministrul Diaconescu a atenţionat Moldova că trebuie să arate voinţă politică şi interes pentru normalizarea relaţiilor cu Romania, altfel "nu poate trece la un nivel superior al relaţiilor sale cu UE".
Antena3.ro

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close