Antena 3 CNN Externe Bogătaşii nu mai vor să fie americani. Stau la cozi ca să renunţe la cetăţenie

Bogătaşii nu mai vor să fie americani. Stau la cozi ca să renunţe la cetăţenie

Bogătaşii nu mai vor să fie americani. Stau la cozi ca să renunţe la cetăţenie
Sursa foto: Foto: guardian.co.uk
02 Mai 2012   •   14:21
Numărul americanilor bogaţi care doresc să renunţe la cetăţenie a crescut de şapte ori în ultimii patru ani. Bogătaşii renunţă la cetăţenia SUA pentru a scăpa de taxe, transmite Bloomberg.

Aproximativ 1.780 de americani au renunţat anul trecut la cetăţenie la ambasadele SUA, faţă de numai 235 în 2008, arată organizaţia Overseas American Academy din Geneva.

În aceste condiţii, ambasada SUA din Berna a fost nevoită să aloce resurse suplimentare pentru a face faţă cererilor numeroase de renunţare la paşaport din partea cetăţenilor americani care locuiesc în Elevţia.

SUA îşi taxează cetăţenii indiferent de ţara de rezidenţă. În 2008, autorităţile americane au iniţiat o campanie de căutare a evazioniştilor care se feresc de taxe ascunzând veniturile în conturi financiare străine, inclusiv în Elveţia. Oficialii SUA înceracă, în acest fel, să reducă deficitul bugetar şi să aşeze datoria de stat pe o pantă descendentă, sustenabilă.

Ca urmare a cererii tot mai mare din partea cetăţenilor americani ce doresc să renunţe la cetăţenie, băncile elveţiene şi germane au început să ocolească americanii, iar legislaţia SUA a fost modificată şi impune acum declaraţii de venit şi de avere mai detaliate.

Tot mai mulţi dintre cei 6 milioane de americani care trăiesc în străinătate au început să fie descurajaţi de costul ataşat cetăţeniei SUA.

"A început cu consecinţele scandalului de la UBS, iar băncile non-americane consideră că a devenit prea riscant să aibă relaţii cu clienţi americani care trăiesc în străinătate. Situaţia se va accentua, deoarece noua legislaţie va cere băncilor să acţioneze împotriva clienţilor suspectaţi de evaziune. Unii dintre aceştia vor face declaraţii voluntare de avere înainte de a renunţa la cetăţenie", precizează un avocat american din Zurich.

Cele mai multe cereri de renunţare la cetăţenie au fost înregistrate în Elveţia.

 

 

×
Subiecte în articol: SUA Elvetia ambasada evaziune fiscala
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close