Antena 3 CNN Externe "Bomba din lada de vin a rupt avionul lui Prigojin în două" | Ultimul scenariu despre felul în care FSB l-ar fi lichidat pe liderul Wagner

"Bomba din lada de vin a rupt avionul lui Prigojin în două" | Ultimul scenariu despre felul în care FSB l-ar fi lichidat pe liderul Wagner

Ipoteza cel mai des vehiculată după moartea liderului grupării Wagner, Evgheni Prigojin, este că acesta a fost ucis de serviciul de securitate FSB la ordinul președintelui rus Vladimir Putin.

"Bomba din lada de vin a rupt avionul lui Prigojin în două" | Ultimul scenariu despre felul în care FSB l-ar fi lichidat pe liderul Wagner
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Aug 2023   •   13:57

Surse de securitate britanice au susținut această variantă în declarații la adăpostul anonimatului pentru publicația The Daily Telegraph.

În ceea ce privește execuția asasinatului, pe rețelele sociale rusești este rostogolit scenariul unei bombe plasate în avionul Embraer cu care călătorea Prigojin între Moscova și Sankt Petersburg, dispozitivul exploziv fiind ascuns într-o ladă cu sticle de vin, înainte de decolare.

Publicația rusă "SHOT", citată de ziarul britanic "The Sun", a relatat că plasarea bombei în apropiere de trenul de aterizare al aparatului este investigată de anchetatorii ruși.

Citește și: "S-a vrut ca moartea lui Prigojin să fie spectaculoasă" | Mircea Badea, despre moartea șefului Wagner

Deflagrația a smuls aripa, care a lovit stabilizatorul iar, drept rezultat, ce a mai rămas din aparat a câștigat inițial altitudine, după care s-a angajat într-o spirală descendentă mortală.

Potrivit sursei citate, explozia a făcut ca toți cei de la bord să-și piardă cunoștința instantaneu, piloții nemaifiind capabili să raporteze prin radio situația de urgență.

Oricum, fără aripă și stabilizator, aeronava era condamnată.

"SHOT" a scris că, după deflagrația din aer, partea din spate a avionului a căzut la cinci kilometri distanță de restul fuzelajului.

Pilotul lui Prigojin, prim suspect în asasinarea liderului Wagner

Există un prim suspect în cazul acestui atentat, conform sursei ruse: este vorba despre Artem Stepanov, pilotul personal al lui Prijoghin, fondator al companiei "MNT Aero".

El ar fi de negăsit, momentan, pentru autoritățile ruse. Stepanov avea acces la avion și a plecat în Kamceatka înainte de explozie, unde i s-a pierdut urma.

Fratele său susține că Stepanov a plecat într-o excursie de trei zile fără mijloace de comunicație asupra sa. Este posibil ca el să nu se mai afle în Rusia.

Uciderea lui Evgheni Prigojin, inițiatorul rebeliunii Wagner din iunie, se adaugă unul lung șir de decese suspecte ale unor persoane - în general, oameni de afaceri - apropiate de Kremlin, de la începutul războiului pornit de Rusia în Ucraina.

The Sun amintește că este vorba despre cel puțin 40 de bancheri, directori de companii și investitori cu activități în zona energetică, dar și tehnologică.

Putin: "Trădarea, imposibil de iertat"

În cazul lui Evgheni Prigojin, lucrurile sunt aparent simple: prin revolta încheiată în 24 iunie cu marșul mercenarilor spre Moscova, rămas nefinalizat, liderul Wagner a expus periculos de mult slăbiciunea aparatului de putere al președintelui rus, trădându-l, astfel, pe Putin.

În acest context, The Sun notează că un clip în care președintele rus se arată neiertător cu trădătorii a reînceput să circule pe rețelele sociale, după moartea lui Prigojin.

În clipul respectiv, Vladimir Putin este întrebat dacă poate ierta și răspunde: "Da, dar nu totul".

Când i se cere să precizeze ce nu poate ierta, liderul rus spune: "Trădarea".

Foto: resturi din avionul avându-l la bord pe Evgheni Prigojin. Aparatul s-a prăbuși miercuri noaptea în regiunea rusă Țver.

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close