Antena 3 CNN Externe Patru branduri celebre de haine sunt acuzate de „crime împotriva umanităţii”. Acestea sunt prezente și în România

Patru branduri celebre de haine sunt acuzate de „crime împotriva umanităţii”. Acestea sunt prezente și în România

Procurorii francezi au deschis o anchetă asupra a patru companii de vestimentaţie suspectate că au ascuns „crime împotriva umanităţii” în regiunea chineză Xinjiang, a declarat pentru Reuters o sursă judiciară.

Patru branduri celebre de haine sunt acuzate de „crime împotriva umanităţii”. Acestea sunt prezente și în România
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    02 Iul 2021   •   22:44

O sursă juduciară a declarat pentru Reuters că Uniqlo France, o unitate a Fast Retailing, Inditex care deţine printre aletele şi brandul Zara, SMCP din Franţa (SMCP.PA) şi Skechers (SKX.N) fac obiectul anchetei, confirmând informaţia publicată prima dată de site-ului media francez Mediapart.

"O anchetă a fost deschisă de unitatea de crime împotriva umanităţii din cadrul parchetului antiterorism în urma depunerii unei plângeri", a spus sursa pentru Reuters.

Franţa are un birou central de combatere a crimelor împotriva umanităţii, genocidului şi crimelor de război, fondat în 2013.

Inditex spune că respige acuzaţiile, adăugând că a efectuat controale riguroase de trasabilitate şi că va coopera pe deplin cu autorităţile franceze.

"La Inditex, avem toleranţă zero pentru toate formele de muncă forţată şi am stabilit politici şi proceduri pentru a ne asigura că această practică nu are loc în lanţul nostru de aprovizionare", a declarat compania într-un comunicat.

SMCP a declarat că va coopera cu autorităţile franceze pentru a dovedi că acuzaţiile sunt false.

„SMCP lucrează cu furnizori din toată lumea şi susţine că nu are furnizori direcţi în regiunea menţionată în presă”, a spus SMCP, adăugând că şi-a auditat periodic furnizorii.

Fast Retailing a declarat pentru presa din Japonia că nu a fost contactată de autorităţile franceze.

Două organizaţii neguvernamentale (ONG-uri) au depus o plângere în Franţa la începutul lunii aprilie împotriva multinaţionalelor pentru ascunderea muncii forţate şi crimelor împotriva umanităţii.

Experţii Naţiunilor Unite şi grupurile pentru drepturi estimează că peste un milion de oameni, în principal uiguri şi alte minorităţi musulmane, au fost reţinuţi în ultimii ani într-un vast sistem de tabere din regiunea Xinjiang de vest a Chinei.

Mulţi foşti deţinuţi au spus că au fost supuşi unor remodelări ideologice şi abuzuri. Grupurile de drepturi afirmă că taberele au fost folosite ca o sursă de muncă ieftină şi coercitivă.

Mai multe mărci occidentale, printre care H&M, Burberry şi Nike au fost afectate de un trend de boicotarea a produselor lor în China, după ce şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la munca forţată din Xinjiang.

În martie, Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Canada au impus sancţiuni oficialilor chinezi, invocând încălcări ale drepturilor omului în Xinjiang. Beijingul a ripostat imediat cu propriile măsuri

×
Subiecte în articol: Franta Xinjiang
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close