Antena 3 CNN Externe Breivik cere să fie eliberat, invocând că a ucis în legitimă apărare

Breivik cere să fie eliberat, invocând că a ucis în legitimă apărare

Breivik cere să fie eliberat, invocând că a ucis în legitimă apărare
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    17 Apr 2012   •   08:54
Update 13.00 - Anders Behring Breivik, judecat pentru atacurile soldate cu 77 de morţi vara trecută în Norvegia, a cerut eliberarea sa marţi, afirmând că a acţionat în numele legitimei apărări, informează AFP.

"Atacurile de la 22 iulie au fost atacuri preventive pentru a apăra norvegienii puri. Am acţionat în situaţie de urgenţă în numele poporului meu, al culturii mele, al ţării mele. Prin urmare, cer eliberarea mea", a declarat Breivik.

Update 12.20 - Teroristul a declarat în faţa judecătorilor că ar relua masacrul comis la 22 iulie, când a ucis 77 de persoane. "Da, aş face-o din nou", a afirmat el în cea de-a doua zi a procesului său, adăugând că adolescenţii ucişi pe insula Utoeya nu erau "copii nevinovaţi" şi că pentru el, a-şi încheia viaţa în închisoare sau a muri pentru poporul său constituie "cea mai mare onoare".

Update 11.35
- Tribunalul din Oslo l-a exclus marţi pe unul dintre cei cinci judecători care participă la procesul lui Breivik, pentru declaraţii ce generează îndoieli cu privire la imparţialitatea sa.

La scurt timp după atacuri, Thomas Indreboe - un recepţioner desemnat judecător din partea societăţii civile - a scris pe internet: "Pedeapsa cu moartea este singura soluţie justă în acest caz!!!!!!!!!!".

Şedinţa a fost suspendată pentru 30 de minute, tribunalul exprimându-şi dorinţa de a examina competenţa judecătorului de a participa la proces.

Update 10.15
- Anders Behring Breivik, judecat pentru uciderea a 77 de persoane anul trecut în Norvegia, a făcut din nou salutul nazist, marţi, în timp ce intra în sala de judecată, în a doua zi a procesului său, potrivit AFP.

Ca şi în prima zi, Breivik, după ce a fost eliberat din cătuşe, şi-a dus pumnul strâns în dreptul inimii apoi a întins braţul, un salut care, explică el în manifestul său, reprezintă "forţa, onoarea şi sfidarea faţă de tiranii marxişti din Europa".
___________________________________________________________

Teroristul Anders Breivik, extremistul care a ucis 77 de oameni anul trecut în Norvegia, susţine că a omorât în legitimă apărare. Procesul început luni la Oslo, în Norvegia, continuă astăzi, când Breivik va fi chemat în faţa instanţei.

Încă din prima zi, bărbatul a sfidat autoritatea tribunalului din Oslo. El a salutat precum naziştii, a pledat nevinovat şi a susţinut că a omorât în legitimă apărare. În următoarele cinci zile, Breivik va răspunde la întrebările procurorilor.

O supravieţuitoare a masacrului comis anul trecut de Breivik s-a aflat luni în sala de tribunal. Ştiind că vor putea asista la proces, rudele victimelor, dar şi supravieţuitorii masacrului s-au pregătit intens în ultimele luni pentru a putea sta în aceeaşi sală cu Breivik.

Potrivit anchetatorilor, audierile din următoarele zile vor demonstra dacă Breivik a avut discernământ la momentul comiterii masacrului. Extremistul a trecut până acum prin două expertize psihiatrice: una a arătat că a avut discernământ, iar alta a atestat contrariul.

Procesul este unul de lungă durată şi poate ajunge până la 10 săptămâni.


Luni, Breivik a aflat şi că îl aşteaptă pedeapsa maximă admisă în Norvegia - 21 de ani de închisoare, iar condamnarea poate fi extinsă din cinci în cinci ani.

Majoritatea victimelor teroristului au fost executate cu sânge rece, la o tabără de tineret a partidului social-democrat, pe o insulă de lângă Oslo. Breivik a motivat masacrul prin teama că Norvegia va fi cotropită de musulmani, cu ajutorul social-democraţilor.

Procesul lui Breivik, în legătură cu cel mai sângeros masacru comis în Norvegia după cel de-al doilea război mondial, este unul de interes mediatic considerabil.

Bărbatul are 33 de ani şi este un fost membru al partidului Laburiştilor din Norvegia.



×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close