Antena 3 CNN Externe Bulgaria cedează în fața Ucrainei: nu va prelungi interdicția de import la cereale | De ce situația este diferită față de a României

Bulgaria cedează în fața Ucrainei: nu va prelungi interdicția de import la cereale | De ce situația este diferită față de a României

Bulgaria a decis, joi, să nu prelungească unilateral interdicția de a importa cereale ucrainene după 15 septembrie, data la care măsura expiră.

Bulgaria cedează în fața Ucrainei: nu va prelungi interdicția de import la cereale | De ce situația este diferită față de a României
Sursa foto: hepta / Zuma Press / Pavlo Gonchar
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Sep 2023   •   14:29

Sofia nu susține o extindere a restricțiilor, se spune într-o rezoluție adoptată de Parlamentul bulgar, la inițiativa guvernului proeuropean.

Textul invocă "solidaritatea cu Ucraina" şi necesitatea de a "garanta securitatea alimentară la scară mondială".

În aprilie, Uniunea Europeană a autorizat temporar cinci state membre - România, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia - să interzică pe teritoriul lor vânzarea de grâu, porumb, rapiță şi floarea soarelui provenind din Ucraina.

Măsura, luată pentru protecția agricultorilor locali, a permis, pe de altă parte, continuarea tranzitului de cereale ucrainene către alte ţări.

Polonia și Ungaria anunță propriile interdicții la importurile de cereale ucrainene

În condițiile în care interdicția aprobată de UE expiră vineri, Polonia a anunțat deja că o va prelungi unilateral, iar Ungaria a avertizat că va urma exemplul Poloniei dacă Bruxelles-ul nu va veni cu o prelungire a termenului.

În schimb, România a făcut cunoscut că se va conforma deciziei Comisiei Europene, în ciuda protestelor vehemente ale fermierilor autohtoni.

Citește și: Europarlamentarul Rareș Bogdan, vicepreședinte PNL: "După eșecul admiterii în Schengen, românii s-au dus spre mișcările radicale!"

Situația Bulgariei este diferită de cea din țările vecine: această țară are mari producători de ulei de floarea soarelui care se plâng, de la punerea în aplicare a acestui embargo, de o penurie gravă de materie primă şi de prețurile ridicate.

Însă agricultorii bulgari, la fel ca și cei din celelalte state unde s-a aplicat interdicția la import, au denunțat decizia pro-Ucraina a Parlamentului de la Sofia.

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a salutat, tot joi, decizia Bulgariei de a nu mai bloca importurile de cereale din Ucraina.

"Îi mulțumesc lui Nikolai Denkov (premierul bulgar, n.r.) şi echipei sale, precum şi parlamentarilor bulgari care au susținut inițiativa. Bulgaria oferă un exemplu de adevărată solidaritate", a scris Zelenski pe platforma socială X.

Foto: terminal cerealier în portul ucrainean Odesa

×
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close