Bulgaria se gândeşte să cumpere gaze de şist ieftine din România

de M.Z.    |    31 Mar 2012   •   17:56
Bulgaria se gândeşte să cumpere gaze de şist ieftine din România Foto: Mediafax/AFP

Bulgaria are în vedere cumpărarea de gaze de şist ieftine din România, în cazul în care va construi o termocentrală în locul proiectului privind centrala nucleară de la Belene, a anunţat premierul bulgar Boiko Borisov, informează Novinite.com.

"Dacă românii vând gaze de şist ieftine de la Chevron, va fi creată o conductă şi suntem îndeajuns de avuţi, nu văd ce ne-ar opri să le cumpăram din România", a declarat premierul bulgar, referindu-se la situaţia proiectului Belene şi la posibilitatea aprovizionării viitoarei centrale atomoelectrice cu gaze de şist din Bulgaria.

Boiko Borisov a făcut această declaraţie surprinzătoare, după ce guvernul bulgar a anunţat că renunţă la construirea centralei nucleare de la Belene, conform unui acord de participare bulgaro-rus semnat în 2006 între cele două părţi.

Comentariul sarcastic al prim-ministrului exprimă de fapt iritarea sa faţă de protestele societăţii civile bulgare care au obligat executivul de la Sofia să accepte un moratoriu privind exploatarea şi extragerea gazelor de şist în Bulgaria, la doar câteva luni de la acordul cu Chevron.

Bulgaria s-a confruntat cu proteste vehemente din partea militanţilor pentru mediul încojurător, foarte preocupaţi de riscul contaminării pânzei freatice în urma exploatării şi extragerii gazelor de şist în nord-estul Bulgariei.

Recent, guvernul de la Bucureşti a aprobat acorduri petroliere semnate de partea română cu Chevron, ceea ce îi va permite companiei să extragă gaze neconvenţionale în zone situate în apropierea frontierei cu Bulgaria.


Parteneri
x close