Antena 3 CNN Actualitate Efecte: cutremure, deşertificare şi contaminarea chimică a zonelor. Cu toate astea M.R.U. a aprobat exploatarea gazelor de şist

Efecte: cutremure, deşertificare şi contaminarea chimică a zonelor. Cu toate astea M.R.U. a aprobat exploatarea gazelor de şist

Efecte: cutremure, deşertificare şi contaminarea chimică a zonelor. Cu toate astea M.R.U. a aprobat exploatarea gazelor de şist
Sursa foto: Foto: Mediafax
de O.P.    |    29 Mar 2012   •   05:39

Chevron poate începe exploatarea gazelor de şist în trei perimetre din zona Mării Negre. Este vorba despre Vama Veche, Adamclisi şi Costinesti. Guvernul a semnat acordul care permite exploatarea. Acordurile petroliere au fost aprobate după ce premierul Mihai Razvan Ungureanu s-a intalnit cu oficialii Chevron la sediul Guvernului, discuţie la care a participat şi ambasadorul Statelor Unite.

Pe lângă cele trei noi perimetre aprobate, Chevron mai detine si o exploatare a gazelor de şist la Barlad. Aici, oamenii ies de săptămâna trecută în stradă pentru a cere blocarea proiectului care prevede extragerea gazelor de sist in zona de sud a judetului Vaslui printr-o metoda pe care acestia o considera periculoasa.

Exploatarea acestor gaze prin fracturare a fost interzisă în mai multe ţări civilizate ale lumii. Specialiştii atrag atenţia că după un asemenea tip de exploatare urmează cutremure, deşertificare şi contaminarea chimică a zonelor respective pentru perioade îndelungate.

O lege pentru interzicerea metodei de fracturare hidraulica a rocilor in exploatarea hidrocarburilor, inspirata din legislatia franceza, a fost deja depusă la parlament.

Surse au declarat ca oficialii Chevron au dorit sa se asigure ca pot incepe in acest an forajul de gaze neconventionale in Romania, in contextul in care Bulgaria a anulat recent o licenta a companiei americane.





×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close