Antena 3 CNN Externe Bună pentru România, respinsă în SUA: Americanii nu sunt de acord cu taxa pe fast-food

Bună pentru România, respinsă în SUA: Americanii nu sunt de acord cu taxa pe fast-food

Bună pentru România, respinsă în SUA: Americanii nu sunt de acord cu taxa pe fast-food
08 Ian 2010   •   17:00

Americanii, inventatorii conceptului de fast-food, nu sunt de acord cu introducerea unor taxe pentru produsele din această categorie. Deşi îşi doresc să piardă din greutate, ei sunt de părere că o asemenea taxă nu i-ar ajuta să slăbească, se arată într-un sondaj făcut public de postul de televiziune CBS.

O astfel de discuţie a început şi în România, ministerul Sănătăţii anunţând în urmă cu trei zile că, după taxa pe vicii, urmează una ?pe fast-food, dulciuri, băuturi carbogazoase pentru susţinerea unor programe naţionale de sănătate", potrivit lui Attila Cseke, ministrul Sănătăţii.

60% dintre americani consideră că obezitatea nu poate fi controlată prin taxa pe fast-food

Revenind la americani, aceştia consideră că obezitatea poate fi controlată, însă administraţia nu ar trebui să impună o taxă pe fast-food. Conform cifrelor sondajului, 60 la sută din americani se opun unei astfel de taxe, iar 38 la sută o consideră o iniţiativă bună.

"Oamenii nu vor ca Big Brother să le spună ce să mănânce sau să bea, iar eu îi înţeleg", a declarat Barack Obama anul trecut, arătând că are o atitudine deschisă faţă de această problemă. "Totuşi, dacă vrei să creezi un impact mare asupra oamenilor din această ţară, reducerea consumului de băuturi carbogazoase, de exemplu, ar fi de ajutor", a mai spus Obama.


Circa 72 la sută din americanii care au participat la sondajul CBS consideră că taxa nu-i va ajuta să slăbească, iar 26 la sută cred că vor pierde greutate mulţumită ei.

Nouă din zece americani susţin că obezitatea poate fi controlată prin diete şi exerciţii nu prin introducerea unor taxe. Doar şapte procente au declarat că nu-şi pot menţine controlul asupra greutăţii. Sondajul a fost efectuat în decembrie pe un eşantion de 1.048 de adulţi, intervievaţi telefonic.

Ioan Mircea Paşcu: Taxa pe fast food e o "tâmpenie"
Rămâne de văzut ce urmează să se întâmple şi în ţara noastră. Până acum, anunţul făcut de ministrul Sănătăţii a iscat numeroase dezbateri în mediul politic şi în mass-media românească.

Spre exemplu, Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Paşcu i-a sugerat ironic lui Cseke Attila să impună ?o taxă suplimentară pe sexul marital şi extramarital" care poate fi denumită "taxa pe fericire".

El a catalogat drept o "tâmpenie" impozitarea suplimentară a meniurilor fast-food, a băuturilor carbogazoase şi a dulciurilor.

Noile vicii ale românilor: mâncarea, dulciurile, băuturile carbogazoase

Ministerul Sănătăţii intenţionează să introducă o nouă taxă, după cea de viciu, şi anume taxa pe fast-food, pentru susţinerea programelor naţionale de sănătate.

"Similară taxei de viciu, noua taxă va reprezenta un procent din vânzarea produselor fast food, iar fondurile pe care le vom colecta vor fi utilizate pentru suplimentarea fondurilor necesare derulării programelor de sănătate, dar şi a celor de investiţii în infrastructura din sistem. În aceaste zile am cerut Comisiei de nutriţie a MS să stabilească exact detaliile privind modul de aplicare a conceptului. Vom avea întâlniri cu producătorii şi cu cei vizaţi de această măsură", a spus sâmbătă ministrul Sănătăţii.

Antena3.ro

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pe 21 mai 2024 pentru clienţi
x close