Antena 3 CNN Externe Cameron răspunde Rusiei: Marea Britanie a inventat majoritatea sporturilor, televiziunea şi chiar internetul

Cameron răspunde Rusiei: Marea Britanie a inventat majoritatea sporturilor, televiziunea şi chiar internetul

Cameron răspunde Rusiei: Marea Britanie a inventat majoritatea sporturilor, televiziunea şi chiar internetul
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
07 Sep 2013   •   14:47
Premierul britanic David Cameron a lăudat grandoarea ţării sale, vineri, la G20 din Sankt Petersburg, ca răspuns la declaraţiile atribuite unui oficial rus, în opinia căruia Marea Britanie n-ar fi "la urma urmei decât o insulă mică", relatează AFP, conform Mediafax.
"Da, suntem o insulă mică, un ansamblu de insule mici, de fapt, dar provoc pe oricine să găsească o ţară cu o istorie mai glorioasă, cu o inimă mai mare şi o mai mare tenacitate", a afirmat David Cameron la conferinţa de presă de la încheirea summitului.
După ce a postat un mesaj în acest sens pe Twitter, Cameron a răspuns încă o dată declaraţiilor neconfirmate ale unui oficial rus, care ar fi spus în faţa câtorva jurnalişti că "nimeni nu acordă cu adevărat atenţie Marii Britanii" şi că aceasta nu este "la urma urmei decât o insulă mică".
Vineri, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a dezminţit viguros că ar fi autorul acestor comentarii, menite să ilustreze dezacordurile dintre Marea Britanie şi Rusia pe tema Siriei. 
David Cameron, favorabil unei intervenţii în Siria, dar împiedicat să acţioneze de Parlament, a luat act de dezminţire, declarând cazul "închis". Dar el a reacţionat totuşi o ultimă dată la pretinsele declaraţii venite din tabăra rusă, care se opune hotărât oricărui atac împotriva regimului lui Bashar al-Assad.
"Marea Britanie este o insulă care a ajutat la eliberarea continentului european de fascism", a amintit David Cameron. Ea a "contribuit la abolirea sclaviei", "încântă întreaga planetă" cu arta, literatura şi muzica sa, a adăugat el, citând Beatles dar şi trupa de băieţi anglo-irlandeză "One Direction".
Potrivit lui Cameron, Marea Britanie "a inventat majoritatea lucrurilor care merită inventate", între care "aproape toate sporturile", televiziunea şi chiar "Internetul".
David Cameron a reacţionat şi faţă de un mesaj pe Twitter al unui membru al partidului său conservator, Henry Smith, care l-a insultat pe Vladimir Putin. "Să insulţi oamenii nu ar trebui să facă parte vreodată din politica externă", a declarat şeful Guvernului. "Ar trebui să ne păstrăm bunele maniere şi să rămânem politicoşi, chiar şi în situaţii tensionate", a conchis el. 
 

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close