Antena 3 CNN Externe Cancelarul german, comparat de ucraineni cu un cârnat. Ambasadorul Kievului la Berlin explică

Cancelarul german, comparat de ucraineni cu un cârnat. Ambasadorul Kievului la Berlin explică

Cancelarul Olaf Scholz a fost criticat într-un limbaj colorat de ambasadorul ucrainean la Berlin, Andrii Melnik, în contextul în care șeful guvernului german a dat de înțeles că nu va vizita Kievul, în semn de sprijin, așa cum au procedat alți lideri europeni.

Cancelarul german, comparat de ucraineni cu un cârnat. Ambasadorul Kievului la Berlin explică
de Adrian Iclozan    |    03 Mai 2022   •   13:53

Potrivit BBC, Scholz a indicat, luni seară, că nu va vizita capitala Ucrainei până când președintele german Frank-Walter Steinmeiner nu va merge, la rândul său, acolo.

Kievul a respins categoric o vizită a lui Steinmeier, pe care îl consideră prea apropiat de Moscova.

"A te comporta precum un cârnat îmbufnat nu pare specific unui om de stat", a spus ambasadorul ucrainean, cu privire la refuzul lui Scholz de a face o vizită la Kiev.

"Este vorba despre cel mai brutal război de exterminare, de la atacul naziștilor (din cel de-al Doilea Război Mondial, n.r.) asupra Ucrainei. Nu este un joc de grădiniță", a continuat ambasadorul.

Melnik a mai agitat în trecut apele în Germania, criticându-i pe social-democrații lui Scholz pentru legăturile strânse și de durată cu Rusia.

La rândul său, șeful guvernului german a negat că ar fi ezitat să răspundă la agresiunea rusă.

"Întotdeauna am luat decizii rapide, în tandem cu toți ceilalți... dar punctul meu de vedere este că trebuie să acționăm într-o manieră echilibrată și prudentă", a explicat el.

Ce este un "cârnat îmbufnat" în cultura populară germană

Expresia utilizată de ambasadorul ucrainean este "eine beleidigte Leberwurst", care se traduce literal prin "(un) cârnat cu ficat, îmbufnat".

Expresia idiomatică are sensuri care variază de la "ofticos" sau "ranchiunos" la "enervat după ce (i s-a părut că) a fost insultat".

Nu e o expresie prea măgulitoare, întrucât implică faptul că persoana astfel desemnată s-a supărat degeaba, exagerând în privința presupusei insulte.

Președintele german Steinmeier, oprit de ucraineni să vină la Kiev

În prima parte a lunii trecute, președinții Poloniei, Lituaniei și Letoniei au ajuns la Kiev pentru discuții cu omologul Volodimir Zelenski.

Acesta a descris călătoria celor trei drept un "gest de sprijin" pentru Ucraina.

Demersul a venit la o zi după ce președintele german Frank-Walter Steinmeier și-a anulat planurile de a se alătura acestui grup de lideri europeni.

Ucraina a precizat clar că Steinmeier nu este binevenit iar oficialii de la Kiev l-au criticat pe președintele federal german pentru apropierea sa Rusia în perioada în care a fost ministru de externe.

”Eram pregătit pentru vizită. Dar, evident, trebuie să recunosc, nu am fost dorit la Kiev,” a spus Steinmeier, potrivit ziarului german Bild.

Kievul susține că actualul președinte german este "arhitectul politicii apropiate de Rusia a guvernului german".

×
Subiecte în articol: Olaf Scholz Andrii Melnik cârnat
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close