Antena 3 CNN Externe Germania face anunțul pe care Rusia nu se aștepta să-l audă: "Nu poate continua!"

Germania face anunțul pe care Rusia nu se aștepta să-l audă: "Nu poate continua!"

Procedura referitoare la gazoductul Nord Stream 2 nu poate continua, a declarat, marți, cancelarul german Olaf Scholz.

Germania face anunțul pe care Rusia nu se aștepta să-l audă: "Nu poate continua!"
Sursa foto: Getty Images
de Adrian Iclozan    |    22 Feb 2022   •   13:24

Potrivit lui Scholz, autorizarea acestui gazoduct - conceput de rușii de la Gazprom să aducă gaze în Europa pe sub Marea Baltică - nu poate continua, din cauza ultimelor acțiuni ale Rusiei, care a recunoscut independența teritoriilor controlate de separatiști în estul Ucrainei.

Gazoductul a fost finalizat în septembrie anul trecut, însă Germania a suspendat autorizarea, pe fondul tensiunilor în creștere dintre Rusia și Occident.

Cancelarul german a precizat că ministrul energiei, Robert Habeck, a ordonat marți dimineață retragerea unei evaluări pozitive, necesare pentru autorizarea conductei dintre Rusia și Germania.

"Fără această autorizare, Nord Stream 2 nu poate intra în funcțiune", a arătat Olaf Scholz.

Liderul german a descris recunoașterea de către Putin a teritoriilor controlate de ruși drept o "încălcare gravă" a dreptului internațional și un gest care a distrus "decenii de acorduri" între Rusia și Occident.

"Situația de astăzi este fundamental diferită", a recunoscut liderul german.

În presa internațională s-a speculat că Germania insistă pentru neincluderea Nord Stream 2 în pachetul de sancțiuni ce vizează Rusia în eventualitatea unei invazii în Ucraina.

Însă liderii germani și-au aliniat poziția cu SUA și cu aliații europeni în ceea ce privește sancțiunile iar președintele american Joe Biden a anunțat, recent, că o invazie rusă în Ucraina va însemna sfârșitul pentru Nord Stream 2.

×
Subiecte în articol: Olaf Scholz Germania Rusia nord stream 2
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close