Antena 3 CNN Externe Candidatul ieșit pe locul 3 face jocurile la alegerile prezidențiale din Turcia | Cu cine vor vota susținătorii lui Sinan Ogan în turul 2

Candidatul ieșit pe locul 3 face jocurile la alegerile prezidențiale din Turcia | Cu cine vor vota susținătorii lui Sinan Ogan în turul 2

Ultimele rezultate ale alegerilor din Turcia arată că bătălia pentru funcția de președinte se duce pentru fiecare vot.

15 Mai 2023   •   11:07

După numărarea a peste 99,3% din buletine, în fruntea clasamentului rămâne președintele în funcție, Recep Tayyip Erdogan, cu 49,4%.

Pe locul 2 se plasează candidatul opoziției, Kemal Kilicdaroglu, cu 45%, iar pe locul 3, Sinan Ogan, cu 5,3% din voturi.

"Naționaliștii turci și cei care sunt fideli lui Ataturk (Mustafa Kemal, primul președinte al Turciei, considerat părintele statului turc modern, n.r.) se află într-o poziție cheie în aceste alegeri", a estimat Ogan.

Citește și: Turcia mai așteaptă încă două săptămâni pentru următorul președinte

"Turcii vor merge, din nou, la urne în turul 2, pe 28 mai, pentru a-și alege președintele. Între actualul lider, Erdogan, și contracandidatul său, Kilicdaroglu, sunt circa patru procente și jumătate sau aproximativ 2,5 milioane de voturi. Candidatul de pe locul trei, Sinan Ogan, va înclina balanța în favoarea unuia dintre cei doi candidați rămași în cursă.

Într-un dialog pe rețelele de socializare, Ogan a spus că va decide în perioada următoare, împreună cu alegătorii săi, pe cine va susține. În Turcia, încă se numără voturi și fiecare tabără speră să mai câștige câteva fracțiuni de procent. Erdogan a contestat, de altfel, rezultatele în sute de secții de vot unde cifrele nu-i conveneau. Potrivit opoziției, oameni președintelui au formulat și câte 11 contestații la nivelul unei singure secții de vot.

Ambii candidați și-au instruit oamenii să nu părăsească secțiile până la momentul în care va veni rezultatul final de la Institutul Electoral. Acest rezultat este așteptat în cursul zilei de luni sau, cel târziu, marți dimineață", a transmis, din Turcia, corespondentul Antena 3 CNN, Cristi Popovici.

Tranșarea cursei prezidențiale în turul 2 este motiv de îngrijorare pentru președintele în funcție, notează CNN.

Erdogan, emoții în perspectiva turului 2. Kilicdaroglu, sigur că va câștiga

De altfel, cu câteva ore mai devreme, el le-a spus susținătorilor adunați la sediul din Ankara al partidului prezidențial, AKP, că speră ca numărătoarea finală a voturilor din primul tur să-i aducă peste 50% din sufragii, ceea ce ar închide competiția cu el câștigător.

Însă contracandidatul Kemal Kilicdaroglu părea să se bucure de perspectiva unui al doilea tur, după ce primele rezultate parțiale - corectate ulterior - îl dădeau deja pe Erdogan reales președinte.

"Dacă țara noastră spune că va fi un al doilea tur, îl acceptăm bucuroși. Cu certitudine, vom câștiga acest al doilea tur și toată lumea va fi martoră", a spus el, conform CNN.

Foto principală, de la stânga la dreapta: Kemal Kilicdaroglu, Sinan Ogan și Recep Tayyip Erdogan

×
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close