Antena 3 CNN International News Turcia mai așteaptă încă două săptămâni pentru următorul președinte | Numărarea voturilor s-a lăsat cu scandal între susținătorii lui Erdogan și cei ai lui Kilicdaroglu

Turcia mai așteaptă încă două săptămâni pentru următorul președinte | Numărarea voturilor s-a lăsat cu scandal între susținătorii lui Erdogan și cei ai lui Kilicdaroglu

Turcia se îndreaptă spre turul doi prezidențial, unde va fi tranșată lupta dintre președintele actual, Recep Tayyip Erdogan, și liderul coaliției de Opoziție, Kemal Kilicdaroglu.

de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Mai 2023   •   07:46

Agenția de stat Anadolu a relatat că, după numărarea a 98% din voturi, Erdogan și-a adjudecat 49,34% dintre sufragii iar Kilicdaroglu, 45%.

Astfel, niciunul dintre cei doi protagoniști nu a reușit, duminică, să obțină majoritatea calificată a voturilor valabil exprimate, adică 50% + 1.

Partidul lui Erdogan a contestat rezultatele din secțiile în care liderul opoziției a obținut multe voturi, după ce primele rezultate l-au indicat drept câștigător detașat. Însă avansul său s-a diminuat pe măsură ce numărătoarea voturilor a avansat.

Citește și: Final dramatic al numărării votului: Erdogan - 49,5 %, Kilicdaroglu - 44,8%

De cealaltă parte, tabăra lui Kilicdaroglu a acuzat agenția de presă de stat din Turcia că încearcă să manipuleze rezultatele în favoarea lui Erdogan.

Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani - petrecuți la putere ca premier sau președinte - când Erdogan are emoții în privința rezultatului. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Erdogan:  "Alegerile au fost expresia maturității democratice a țării"

Președintele în funcție susține că voturile îl plasează în fața adversarului său.

"Faptul că alegerile au avut loc sub forma unei mari sărbători a democrației, în liniște și pace, este o expresie a maturității democratice a Turciei noastre", a scris el pe Twitter președintele Erdogan.

Kemal Kilicdaroglu le-a transmis, la rândul său, alegătorilor că democrația se va întoarce în Turcia dacă îl va învinge pe Erdogan.

Kilicdaroglu: "Veți vedea că primăvara s-a întors și va continua"

"Le mulțumesc tuturor concetățenilor mei. Mulțumesc din toată inima tuturor celor care au venit și au votat astăzi. Tuturor ne-a lipsit foarte mult democrația. Ne-a lipsit tuturor să fim împreună. Ne-a fost dor să ne îmbrățișăm cu toții. De acum încolo veți vedea că primăvara s-a întors și va continua. Dragostea mea se îndreaptă către toată lumea", a spus el.

Pe parcursul desfășurării scrutinului nu s-au înregistrat incidente majore, însă în timpul numărătorii voturilor s-au declanșat scandalurile. La Istanbul, mai mulți funcționari dintr-o secție de vot s-au luat la bătaie şi au fost cu greu despărțiți de oameni.

Duminică, turcii nu au votat doar cine va conduce a doua cea mai mare putere a NATO în următorii cinci ani, și și componența viitorului Parlament, care are 600 de locuri.

Peste 88% dintr alegători s-au prezentat la urne la acest scrutin în condițiile în care, în Turcia, votul este obligatoriu prin lege.

Foto: Kemal Kilicdaroglu și Recep Tayyip Erdogan la votul de duminică

×
Parteneri
Surpriza la spitalul Pantelimon: O asistentă ar fi modificat dozele
x close