Cine va conduce a doua forță armată a NATO? Omul care joacă și cu Putin, și cu aliații sau omul care promite să schimbe Turcia? Duminică, fii gata să vezi o mobilizare jurnalistică fără precedent. Suntem aici, în direct din studioul Antenei 3 CNN din Istanbul. Cristi Popovici și invitații săi îți prezintă alegerile din Turcia, așa cum nu le-ai văzut niciodată.
Vei afla de ce e important în România ce se întâmplă pe Bosfor.
Update 01:00 După centralizarea a 95,1% dintre buletinele de vot, situaţia este la fel de incertă: Erdogan - 49,5%, Kilicdaroglu - 44,8%.
Într-o postare de ultimă oră, Kemal Kilicdaroglu acuză Rusia de implicare în alegerile din Turcia:
Update 00:30 Voturile diasporei (1,3 milioane de oameni), care ar putea fi decisive, au fost numărate doar în proporţie de 20%, până la acest moment.
Ele sunt în proporţie covârşitoare favorabile preşedintelui Erdogan.
Potrivit analistul Răzvan Pantelimon, invitat la Antena 3 CNN, Erdogan a obţinut 55% din voturile turcilor de peste hotare, iar Kilicdaroglu aproape 41%.
Voturile din România, la acest moment sunt 57,93% (1187) în favoarea lui Erdogan şi 37,82% (775) pentru Kilicdaroglu.
Update 00:00 S-au numărat 93% din buletinele de vot. Recep Tayyip Erdogan are 49,7 %, Kemal Kilicdaroglu - 44,6%.
Informaţia momentului este că preşedintele Erdogan s-a întors de la Ankara şi este la Istanbul.
În ambele sedii de campanii din Ankara sunt adunaţi susţinători care aşteaptă declaraţiile oficiale.
Update 23:20 Ambiii candidaţi au sub 50% din voturi, după numărarea a 90,6% dintre buletinele elctorale. Recep Tayyip Erdogan - 49,9 %, Kemal Kilicdaroglu - 44,4%.
Turul doi de scrutin prezidenţial pare sigur.
Erdogan a anunţăt că depune contestaţii la toate secţiile de votare.
Ierarhia votului dat de turcii din România după numărarea a 30% din voturi este este Kemal Kilicdaroglu -58,52%, Recep Tayyip Erdogan - 36,82%.
Sursa: Presidential Elections Türkiye
„Faptul că alegerile din 14 mai au avut loc sub forma unei mari sărbători a democrației, cu pace și liniște, este o expresie a maturității democratice a Turciei noastre.
În timp ce alegerile s-au desfășurat într-o atmosferă atât de pozitivă și democratică, iar numărarea voturilor este încă în desfășurare, încercarea de a anunța rezultatele în grabă înseamnă uzurparea voinței naționale.
Ne bucurăm că favoarea națiunii noastre se reflectă în numărătoarea voturilor în curs de desfășurare.
Îi rog pe toți susținătorii și însoțitorii mei să rămână la urnele de vot, indiferent de situație, până când rezultatele vor fi finalizate în mod oficial.
Îi felicit pe toți cetățenii care au votat în numele democrației și au participat la procesul electoral și îmi exprim recunoștința față de fiecare dintre ei”, a transmis Erdogan pe Twitter.
Opoziţia a criticat aspru cifrele difuzate de Anadolu, spunând că nu sunt de încredere. Anadolu publică, de obicei, date din zonele în care Erdogan are o bază electorală solidă.
CHP, principalul partid de opoziţie din Turcia, a acuzat AKP, partidul de guvernământ al preşedintelui Erdogan, de manevre tactice în timpul numărării voturilor la alegerile prezidenţiale şi parlamentare.
AKP contestă în mod intenţionat rezultatele în zonele opoziţiei, a declarat duminică seara primarul metropolei Istanbul, Ekrem Imamoglu. Imamoglu a spus că AKP se află pe o traiectorie descendentă conform ultimelor cifre.
Update 23:00 S-au numărat 87,6% din voturi: Recep Tayyip Erdogan - 50 %, Kemal Kilicdaroglu - 44,2%. Va fi o noapte lungă în Turcia, iar contestaţiile vor face diferenţa. Practic, fiecare vot poate răsturna situaţia.
Sunt tensiuni în ambele tabere, fiecare acuzând nereguli la numărătoarea voturilor. Ambele tabere şi-au îndemnat oamenii din secţiile de votare să rămână pe poziţii.
Turul doi de scrutin, pare a fi sigur.
Update 22:35 S-au numărat 85,8% din voturi: Recep Tayyip Erdogan - 50,1%, Kemal Kilicdaroglu - 44,1%.
Can Selcuki, directorul general al Istanbul Economics Research, o companie de sondaje, a descris alegerile drept un referendum asupra lui Erdogan și asupra schimbării.
Blocul Alianța Națiunii a declarat că rezultatele preliminare arată că Kemal Kilicdaroglu, care reprezintă coaliția celor șase partide de opoziție, îl devansează pe președintele Recep Tayyip Erdogan.
Mansur Yavas, primarul Ankarei și candidat al opoziției la funcția de vicepreședinte, a declarat că rezultatele preliminare ale alegerilor arată că liderul partidului de opoziție Kilicdaroglu a obținut 47,42% din voturi, în fața celor 46,80% ale lui Erdogan, cu 91.913 din cele 192.169 de buletine de vot numărate
"Raportez rezultatele clare care ne-au parvenit", a declarat el la sediul opoziției din Ankara.
Update 22:05 80,5% din buletinele de vot sunt numărate, iar clasamentul arată aşa: Recep Tayyip Erdogan - 50,4%, Kemal Kilicdaroglu - 43,8%, Sinan Ogan - 5,3%.
Final dramatic al numărării voturilor în Turcia. Se prefigurează un tur doi de scrutin, dar nu se va şti sigur până în ultima clipă.
În timpul unei conferințe de presă la Ankara, Mansur Yavas, primarul capitalei și candidat al opoziției la vicepreședinție, a declarat: "Agenția Anadolu nu-și mai îndeplinește funcția. Conform datelor pe care le avem, rata de deschidere a urnelor de vot este de 23,87%. Kemal Kilicdaroglu este în prezent în frunte. Aveți încredere în noi, credeți-ne".
Sinan Ogan, al treilea candidat la alegerile prezidențiale, a scris pe Twitter: „Primăvaraa se apropie.” Este prima reacție la rezultatele parțiale care îl arată cu 5,3% după numărarea a 70% din voturi.
În majoritatea sondajelor de dinaintea alegerilor se preconiza că va primi între trei și cinci procente din voturi.
Dacă Ogan's își păstrează cota de voturi, ar crește probabilitatea unui tur doi de scrutin între Erdogan și Kilicdaroglu.
Update 21:10 51,3% versus 42,8. Va fi sau nu turul doi la prezidenţialele din Turcia? Numărătoarea voturilor a ajuns la 65%.
Aşteptare tensionată în Turcia, în ultima oră de numărare a voturilor. Orice răsturnare de situaţie încă este posibilă.
Liderul opoziției din Turcia, Kemal Kilicdaroglu, a declarat că este el conduce în cursa împotriva președintelui Tayyip Erdogan în alegerile prezidențiale de duminică, în ciuda faptului că presa de stat îl dă pe Erdogan în față după primele rezultate. Susținătorii lui Erdogan sunt în stradă.
Susținătorii președintelui turc Recep Tayyip Erdogan și ai Partidului AK (AKP) au ieșit în stradă într-o manifestare de bucurie, după publicarea sondajelor la ieșirea de la urne, la sediul partidului AK din Ankara, Turcia.
Cu toate acestea, liderul opoziției din Turcia, Kemal Kilicdaroglu, a declarat că el este în frunte împotriva președintelui Tayyip Erdogan.
Primarul din Istanbul, care este membru al opoziției, a invocat manipularea în raportarea rezultatelor parțiale la alegerile anterioare. Ekrem Imamoglu a declarat la televiziune că nimeni nu ar trebui să țină cont de rezultatele timpurii comunicate de agenția de stat Anadolu.
Rezultatele parțiale ale Anadolu difuzate de mass-media turcești îl arătau pe președintele Tayyip Erdogan în frunte cu 52,55% din voturi, față de Kilicdaroglu cu 41,55%, deși diferența se reducea pe măsură ce numărarea voturilor continuă.
„Putem spune acest lucru confortabil: Domnul Kilicdaroglu va fi anunțat astăzi ca al 13-lea președinte al țării noastre”, a spus Imamoglu într-o conferință de presă.
Update 20:30 Recep Tayyip Erdogan conduce în preferințele turcilor, după numărarea a aproape jumătate din voturi, potrivit rezultatelor publicate duminică de Agenția Anadolu.
Încă de la începutul numărării voturilor, Erdogan a fost clasat în fața rivalului său.
După ce au fost numărate 47,55% dintre voturi, Erdogan are 52,2% din voturi, iar Kilicdaroglu cu 41,9%.
Agenția Anadolu a dat rezultatele pe baza a 52,2 la sută din voturile numărate.
Update 20:00 După numărarea a 40% din buletinele de vot, Erdogan se menţine pe prima poziţie cu 52,7%. Kilicdaroglu a strâns până la acest moment 41,4 %.
Update 19:14 Recep Tayyip Erdogan conduce în preferințele turcilor, după numărarea a 17% din voturi, potrivit rezultatelor publicate duminică de Agenția Anadolu.
Primele rezultate ale votului îl arată pe Erdogan în fața rivalului său.
Rezultatele preliminare neoficiale îl arată pe Erdogan în frunte cu 56,67% din voturi, față de rivalul Kilicdaroglu cu 37,41%.
Agenția Anadolu a dat rezultatele pe baza a 17 % din voturile numărate.
Update 19:00 Potrivit primelor cifre oficiale, Recep Tayyip Erdogan a obţinut 59,5 % din voturi, iar Kemal Kilicdaroglu 34,8%. Deocamdată sunt numărate mai puţin de 10% din voturi.
Update 18:00 Urnele s-au închis în Turcia, la unul dintre cele mai importante tururi de scrutin din ultimii 100 de ani, o competiție care ar putea pune capăt celor 20 de ani de domnie a președintelui Tayyip Erdogan și care ar putea avea repercusiuni mult dincolo de granițele Turciei.
Secțiile de votare la aceste alegeri, în care alegătorii și-au ales atât președintele, cât și parlamentul, s-au închis la ora locală 17.00 (14.00 GMT), potrivit Al Jazeera.
Prezența a fost numeroasă la urne, fiind cozi lungi la secțiile de votare din Turcia, în special în cele mai mari orașe. Asociația Baroului din Istanbul le-a reamintit oamenilor că, dacă se așteaptă la o secție de votare înainte de ora 17.00, vor putea rămâne să voteze, dar oricine se va alătura cozii după aceea nu va avea dreptul să voteze.
Legislația turcă interzice raportarea oricăror rezultate până la ora 21.00, deși acest lucru a fost devansat în trecut. Până duminică seara s-ar putea ști dacă va fi vorba de un tur de scrutin.
Sondajele de opinie i-au acordat un ușor avans principalului contracandidat al lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, care conduce o alianță de șase partide, două sondaje de vineri indicându-l peste pragul de 50 % necesar pentru a câștiga detașat. Dacă niciunul dintre cei doi nu obține mai mult de 50% din voturi duminică, va avea loc un tur de scrutin pe 28 mai.
Votul prezidențial va decide nu numai cine conduce Turcia, o țară membră NATO cu 85 de milioane de locuitori, ci și cum este guvernată, încotro se îndreaptă economia sa, în contextul unei crize profunde a costului vieții, și forma politicii sale externe.
Erdogan a condus această națiune de 85 de milioane de locuitori prin una dintre cele mai transformatoare și mai divizatoare epoci din istoria de 100 de ani a statului postotoman.
Update 15:30 Imaginile momentului de la alegerile prezidenţiale din Turcia: Doi bărbaţi au venit călare la vot
Situţii inedite la votul din Turcia. Un alegător din Izmir a venit pe cal, îmbrăcat în cowboy și și-a exprimat dreptul la vot, iar un alt cetățean îmbrăcat în ienicer (vechii soldați otomani), a venit tot călare să voteze.
De remarcat şi o bunicuţă de 92 ani care a insistat să vină la urne şi au adus-o nepoţii pe targă.
În premieră la alegerile din Turcia, nevăzătorii pot vota fără însoţitor, deoarece au buletine de vot tipărite special pentru ei, în limbajul Braille.
Update 14:00 Primele incidente la vot!
Au apărut și primele incidente la alegerile din Turcia. Dintr-un motiv necunoscut, cel puțin deocamdată, a izbucnit o bătaie între funcționarii de la un liceu, unde au fost organizate secții de vot. Unul dintre bătăuşi s-a ales și cu nasul spart.
Update 12:00 Cei doi candidaţi principali au votat în urmă cu puţin timp
Primul care a băgat buletinul de vot în urnă a fost Kemal Kilicdaroglu, cadidatul opoziţiei, care a votat la Ankara. La scurt timp şi actualul preşedinte, Recep Tayyip Erdogan, a votat la Istanbul.
Ambiii candidaţi au fost întâmpinaţi cu urale de mulţime.
Kemal Kilicdaroglu a făcut și o scurtă declarație jurnaliștilor prezenți la secția de votare, spunând pe scurt că primăvara va veni odată cu aceste alegeri. "Tuturor ne lipsește democrația și ne lipsește unitatea. De acum încolo vom vedea primăvara peste țara noastră. Îmi oferă iubirea mea și respectul meu pentru toți turcii.", a spus candidatul opoziţiei.
După vot, a avut o scurtă declarație și președintele Recep Tayyip Erdogan, care a mulţumit oamenilor că vin la vot. El şi-a exprimat speranţa ca pe seară, când se vor afla rezultatele, "Turcia să aibă un lider cu viziune spre viitor".
Autoritățile turce din provinciile sudice ale țării, afectate de cutremur, au înființat secții de votare improvizate pentru a facilita alegerile prezidențiale și parlamentare.
Multe dintre persoanele afectate de cutremurul din 6 februarie, care își părăsiseră orașele natale, s-au întors în provinciile din sud pentru a vota la scrutinul parlamentar și prezidențial.
Victimele cutremurelor au fost împărțite înainte de vot în multe provincii din sud, care în mod tradițional l-au susținut pe președintele Recep Tayyip Erdogan. În timp ce mulți jură să voteze în continuare pentru el, alții, dezamăgiți de răspunsul guvernului la cutremure, decid să susțină opoziția.
Turcii votează duminică în cadrul unuia dintre cele mai importante scrutine din istoria de 100 de ani a Turciei moderne, care ar putea să ducă la schimbarea lui Tayyip Erdogan după 20 de ani la putere și să oprească calea tot mai autoritară a guvernului său, scrie Reuters.
Votul va decide nu numai cine conduce Turcia, o țară membră NATO cu 85 de milioane de locuitori, ci și cum este guvernată, încotro se îndreaptă economia sa, în contextul unei crize profunde a costului vieții, și forma politicii sale externe.
Sondajele de opinie îi dau un ușor avans principalului contracandidat al lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, care conduce o alianță de șase partide de opoziție, dar dacă niciunul dintre ei nu va reuși să obțină mai mult de 50% din voturi, va avea loc o a doua rundă de alegeri la 28 mai.
Alegerile au loc la trei luni după cutremurele din sud-estul Turciei, care au provocat moartea a peste 50.000 de persoane. Mulți locuitori din provinciile afectate și-au exprimat furia față de reacția inițială lentă a guvernului, dar există puține dovezi că această problemă a schimbat modul în care oamenii vor vota.
Alegătorii vor alege, de asemenea, un nou parlament, probabil o cursă strânsă între Alianța Populară, formată din Partidul conservator AKP al lui Erdogan și partidul naționalist MHP și altele, și Alianța Națiunii a lui Kilicdaroglu, formată din șase partide de opoziție, inclusiv Partidul Republican al Poporului, înființat de fondatorul Turciei, Mustafa Kemal Ataturk.
Secțiile de votare s-au deschis la ora 8.00 și se vor închide la ora 17.00. În conformitate cu legea electorală turcă, raportarea oricăror rezultate este interzisă până la ora 21.00.
Cel mai recent sondaj referitor la alegerile prezidențiale din Turcia arată că liderul opoziţiei turce, Kemal Kilicdaroglu, ar câștiga alegerile încă din primul tur în fața președintelui Erdogan.
Potrivit cercetării efectuate în perioada 10-11 mai pe un eșantion de 3.920 de persoane în 28 de provincii, candidatul la președinție al Alianței Națiunilor, Kemal Kılıçdaroğlu, ar câștiga alegerile în primul tur, în fața președintelui Recep Tayyip Erdoğan. Distanța dintre cei doi ar fi de 7,5%.
Conform rezultatelor sondajului, Kilicdaroglu ar obține 51,7% din voturi, în timp ce Erdogan ar obține doar 44,2%.
Cel de-al treilea candidat rămas în cursă, ar obține Sinan Ogan 2,8%, iar Muharrem Ince, candidatul care s-a retras joi din cursă, ar obține 1,3%.
În ceea ce privește alegerile parlamentare, partidul de guvernare AKP ocupă primul loc cu 34,5% din voturi, în timp ce CHP, partidul lui Kemal Kilicdaroglu, ar obține 28.4% din voturi.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și-a încheiat campania electorală cu o rugăciune comună de seară la Hagia Sofia din Istanbul. Erdogan a citit primul capitol din Sfântul Coran. Rivalul său Kemal Kilicdaroglu a vizitat mausoleul lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul republicii turce moderne, cerându-le susținătorilor săi „să schimbe destinul țării”.
.[EMBED_184618