Antena 3 CNN Externe CEDO îi cere Rusiei să recunoască formal cuplurile gay: „Chiar dacă majoritatea populației se opune”

CEDO îi cere Rusiei să recunoască formal cuplurile gay: „Chiar dacă majoritatea populației se opune”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu sediul la Strasbourg, a decis marți că Rusia avea obligația de a respecta viața privată și de familie a cuplurilor de același sex, oferindu-le un cadru legal pentru ca relațiile lor să fie recunoscute, conform Euronews.

CEDO îi cere Rusiei să recunoască formal cuplurile gay: „Chiar dacă majoritatea populației se opune”
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    15 Iul 2021   •   00:48

Moscova a declarat, miercuri, că cererea reprezintă o „amestecare” în afacerile interne ale Rusiei și că o astfel de mișcare ar contraveni constituției sale.

Decizia a urmat reclamațiilor mai multor cupluri rusești de același sex care au încercat să își înregistreze civil familiile, dar cererile lor au fost respinse. 

Conform Avocat.net, Curtea a găsit că nu există nicio justificare pentru care respectivelor cupluri să nu li se recunoască uniunea în mod legal. 

„În concret, în ceea ce privește argumentul că majoritatea populației ruse nu este de acord cu căsătoriile între persoane de același sex, Curtea constată că respectarea drepturilor unei minorități nu poate fi dependentă de acceptul majorității”, justifică CEDO.

Curtea a declarat că revine statului să stabilească formularul adecvat pentru înregistrarea uniunilor de același sex.

"Hotărârea, care încearcă să determine Rusia să înregistreze căsătoriile între persoane de același sex, contrazice fundamentele statului de drept și ale moralității rusești", a declarat Vasily Piskarev, un parlamentar care conduce o comisie dedicată investigării ingerințelor străine.

"Aceasta este o amestecare sistemică clară în afacerile interne ale Rusiei", a declarat parlamentarul în postările comisiei, pe serviciul de mesagerie Telegram.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că respectarea deciziei curții ar contraveni constituției Rusiei și că orice compromis este imposibil de realizat pentru Moscova.

Cu toate acestea, calitatea Rusiei de membru în Consiliul Europei presupune recunoașterea jurisprudenței CEDO. 

Convenția Europeană a Drepturilor Omului prevede următoarele: 

  •  "Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale. "
  • "Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acesta este prevăzut de lege şi constituie, într-o societate democratică, o măsură necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii, a moralei, a drepturilor şi a libertăţilor altora. "

Rusia a adoptat anul trecut un set de reforme constituționale la comanda președintelui Vladimir Putin. 

Printre acestea se număra o lege care definea căsătoria ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie.

Putin s-a aliniat strâns cu Biserica Ortodoxă Rusă în cei peste 20 de ani de guvernare. 

Acesta a spus că, atâta timp cât el se află la Kremlin, Rusia nu va legaliza căsătoria între persoanele gay.

×
Subiecte în articol: Rusia CEDO
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close