Antena 3 CNN Externe Cehia. Şefa de cabinet a premierului Necas, Jana Nagyova, în arest preventiv

Cehia. Şefa de cabinet a premierului Necas, Jana Nagyova, în arest preventiv

Cehia. Şefa de cabinet a premierului Necas, Jana Nagyova, în arest preventiv
de M.Z.    |    15 Iun 2013   •   23:44

Justiţia cehă a anunţat sâmbătă arestarea preventivă a Janei Nagyova, o colaboratoare apropiată a premierului ceh, Petr Necas, şi principala figură a scandalului de corupţie care zguduie de joi ţara şi ameninţă guvernul de centru-dreapta, informează sâmbătă AFP, potrivit Agerpres.

Jana Nagyova, influenta şefă de cabinet a premierului ceh, este acuzată de acte de corupţie şi de folosirea în interes personal a serviciilor de informaţii
pentru punerea sub urmărire a soţiei lui Necas.

Presa de scandal face de multe timp speculaţii privind natura relaţiilor dintre Necas şi Nagyova. Şeful guvernului a anunţat oficial marţi că divorţează de soţia sa Radka Necasova.

Doi generali şi un colonel al serviciului militar de informaţii au fost de asemenea inculpaţi. Premierul refuză cu încăpăţânare să demisioneze. Guvernul său se va confrunta probabil marţi cu o moţiune de cenzură depusă de opoziţia de stânga care a cerut organizarea de alegeri anticipate. Următoarele alegeri sunt prevăzute în mod normal pentru primăvara anului 2014.

Preşedintele ceh, Milos Zeman, şi rival politic al premierului, a invitat indirect guvernul să demisioneze. "Acuzele sunt grave şi am ajuns la concluzia că se sprijină pe probe suficiente", a declarat presei şeful statului.

Janei Nagyova riscă o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare.

O serie fără precedent de operaţiuni ale poliţiei şi de arestări au foste efectuate în noaptea de miercuri spre joi vizând mai mulţi oameni de afaceri şi persoane influente legate de Primăria din Praga. Între 120 şi 150 de milioane de coroane (4,7 - 5,8 milioane de euro) au fost confiscate în cadrul celor 31 de percheziţii desfăşurate de poliţie, precum şi "zeci de kilograme de aur", potrivit şefului de brigadă al crimei organizate, Robert Slachta. Poliţia consideră că doamna Nagyova este implicată în toate aceste afaceri.


×
Subiecte în articol: Cehia arest
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close