Antena 3 CNN Externe Cel mai cunoscut medicament din România, la un pas de a fi interzis. Conţine o substanţă periculoasă

Cel mai cunoscut medicament din România, la un pas de a fi interzis. Conţine o substanţă periculoasă

Mai multe medicamente, printre care unul foarte cunoscut în România, atât pentru tratarea durerilor cât şi a răcelilor, ar putea fi scoase de pe rafturile farmaciilor, pentru că au efecte secundare îngrijorătoare.

Cel mai cunoscut medicament din România, la un pas de a fi interzis. Conţine o substanţă periculoasă
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    23 Feb 2023   •   09:42

Autoritățile din Marea Britanie vor să le scoată de pe piață sau să le elibereze doar pe bază de prescripție medicală, după ce s-au descoperit efect secundare rare, dar mortale.

Medicamentele care au produs îngrijorări sunt Sudafed, Nurofen și Day&Night Nurse, iar substanța care produce efectele adverse este pseudoefedrina, un decongestionant pe care îl iau milioane de oameni.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) face acum o anchetă, iar dacă rezultatele vor arăta un risc crescut, restricția se va impune în toată Uniunea Europeană, deci și în România.

Responsabilii din domeniul sănătății sunt îngrijoraţi de rapoartele privind pacienții care au suferit de două afecțiuni rare, asociate cu aceste medicamente ce conțin pseudoefedrină.

Ambele afecțiuni pot provoca accidente vasculare cerebrale.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Pseudoefedrina, risc de accident vascular cerebral şi pentru inimă

Această substanţă funcționează prin îngustarea vaselor de sânge inflamate din sinusuri – care cauzează în primul rând blocarea nasului.

Ancheta proprie a EMA a venit ca urmare a "preocupărilor legate de riscul de sindrom de encefalopatie posterioară reversibilă (PRES) și de sindrom de vasoconstricție cerebrală reversibilă (RCVS)".

EMA va decide "dacă autorizațiile de introducere pe piață pentru medicamentele care conțin pseudoefedrină trebuie menținute, modificate, suspendate sau retrase în întreaga UE".

PRES și RCVS, cele două afecțiuni ce au legătură cu pseudoefedrina, pot implica reducerea alimentării cu sânge (ischemie) a creierului și pot provoca complicații majore și amenințătoare de viață în unele cazuri.

Semnele PRES includ adesea dureri de cap, probleme de vedere, modificări mentale, convulsii și umflături la nivelul creierului. O durere de cap severă de tip "tunet" este semnul distinctiv al PRES și poate fi singurul simptom.

Pseudoefedrina este deja cunoscută ca prezentând un ușor risc pentru inimă, inclusiv accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord. 

Restricțiile de vânzare sunt deja impuse pseudoefedrinei. Din 2008, este ilegal să vinzi sau să furnizezi orice produs care conține mai mult de 720 mg de pseudoefedrină fără prescripție medicală, potrivit dailymail.co.uk.

×
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close