Antena 3 CNN Externe China, refuz neașteptat față de Rusia | Moscova caută ajutor în Turcia și India

China, refuz neașteptat față de Rusia | Moscova caută ajutor în Turcia și India

China a refuzat să furnizeze liniilor aeriene rusești componente pentru aeronave.

China, refuz neașteptat față de Rusia | Moscova caută ajutor în Turcia și India
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    10 Mar 2022   •   12:57

Declarația a fost făcută de un oficial al autorității aviatice din Rusia și vine după ce giganții aeronautici Boeing și Airbus au oprit livrarea de piese pentru avioane.

Sectorul aviatic rus este grav afectat de sancțiunile impuse Rusiei de statele occidentale în urma invaziei din Ucraina iar ministerul de externe de la Moscova a avertizat, săptămâna aceasta, că siguranța zborurilor de pasageri rusești este amenințată.

Agenția rusă Interfax îl citează pe Valerii Kudinov, responsabil pentru asigurarea capabilității de zbor a aeronavelor ruse în cadrul Rosaviația.

Acesta spune că Rusia va căuta să aducă piese de schimb din țări precum Turcia și India, după ce a eșuat în demersul de a le obține din China, notează Reuters.

Potrivit oficialului Rosaviația, companiile aviatice ruse înregistrează în Rusia aparatele pe care le folosesc, în condițiile în care multe dintre aceste avioane au fost înregistrate în străinătate.

Pe de altă parte, un proiect de lege publicat joi arată că guvernul de la Moscova intenționează să ordone companiilor care folosesc avioane închiriate să plătească leasing-ul în ruble, iar în cazul în care proprietarii aparatelor anulează leasingul, să confiște avioanele respective.

Majoritatea avioanelor utilizate de companiile ruse de transport aerian sunt închiriate.

China anunță că trimite ajutoare în Ucraina

Crucea Roșie chineză va furniza ajutor umanitar Ucrainei.

BBC îl citează în acest sens pe ministrul chinez de externe, Wang Yi, care a reiterat, totodată, apelul la continuarea discuțiilor pe cale diplomatică.

Ajutorul chinez este în valoare de aproximativ 800.000 de dolari și include alimente și produse de primă necesitate.

Până în prezent, guvernul de la Beijing nici nu a condamnat, dar nici nu a aprobat războiul declanșat de Rusia în Ucraina, abținându-se să califice drept "invazie" ceea ce Moscova insistă să numească "o operațiune militară specială".

Totuși, ministrul de externe chinez a semnalat că țara sa este gata să joace un rol în medierea unei încetări a focului.

×
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close