Antena 3 CNN Externe Pentru cine a tras clopotul Volodimir Zelenski

Pentru cine a tras clopotul Volodimir Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a marcat, marți, o premieră în eforturile depuse pe plan internațional și menite să atragă ajutor pentru țara sa în conflictul cu Rusia.

Pentru cine a tras clopotul Volodimir Zelenski
Sursa foto: Twitter @NYSE
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Sep 2022   •   19:51

Zelenski a sunat marți, de la distanță, clopotul de deschidere a sesiunii de tranzacționare la Bursa de Valori de la New York, în contextul în care Ucraina încearcă să atragă investiții private de miliarde de dolari pentru refacerea infrastructurii și industriilor distruse de Rusia, transmite presa internațională.

În paralel, Guvernul ucrainean a lansat o platformă cu peste 500 de proiecte în valoare de 400 de miliarde de dolari, prin intermediul căreia investitorii străini pot ajuta la refacerea economiei Ucrainei, chiar dacă războiul cu Rusia continuă.

După înregistrarea pe platformă, potențialii investitori vor primi informații cu privire la oportunitățile oferite de Ucraina.

Zelenski: "Ucraina a început deja reconstrucția"

La finalul unei reuniuni cu directori de top de la JP Morgan, Pfizer Inc şi alte companii americane, Volodimir Zelenski a transmis un mesaj în limba engleză în care a anunțat că Ucraina a început deja reconstrucția economiei, la șase luni de la debutul invaziei rusești.

"Ucraina este o poveste a unei victorii viitoare și o șansă pentru voi să investiți în proiecte în valoare de miliarde de dolari, pentru a împărți victoria cu noi", a spus președintele ucrainean.

Inițiativa "Advantage Ukraine", dezvăluită prima dată la o conferință care a avut loc în Elveţia în luna iulie, se concentrează pe 10 sectoare-cheie, între care complexul militar-industrial, energie, sectorul farmaceutic, metalurgie, prelucrarea lemnului şi logistică.

"Este necesar să investiți acum în Ucraina și nu să așteptați terminarea războiului", a insistat ministrul Economiei, Iulia Sviridenko.

Luna trecută, Sviridenko a declarat pentru Reuters că economia Ucrainei ar urma să se stabilizeze anul următor și să înregistreze un avans de până la 15,5%, după o contracție de 30-35% în acest an.

"Invazia rusească ne-a modificat planurile pe termen scurt, dar nu ne-a forțat să ne abandonăm obiectivele strategice", a spus ea.

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close