Antena 3 CNN Externe Comisia Europeană grăbeşte eforturile în vederea etichetării originii cărnii din alimente

Comisia Europeană grăbeşte eforturile în vederea etichetării originii cărnii din alimente

Comisia Europeană grăbeşte eforturile în vederea etichetării originii cărnii din alimente
Sursa foto: Foto: foeeurope.org
26 Feb 2013   •   09:37

Comisia Europeană s-a angajat luni, sub presiunea mai multor state membre, să accelereze eforturile în vederea etichetării originii cărnii utilizate în alimente preparate, confruntată cu scandalul cărnii de cal care continuă să se extindă în Europa, informează AFP.
   
Franţa, Germania, Marea Britanie, Austria, Irlanda şi Portugalia mai ales au solicitat ca un raport al Comisiei prevăzut pentru sfârşitul anului să fie livrat înainte de începutul verii, a declarat ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll, după un Consiliu al miniştrilor UE.

"Am indicat că cel mai bine ar fi în iunie, iar cel mai târziu ar fi în septembrie", a precizat acesta.

Scandalul cărnii de cal, la Bruxelles. CE cere statelor UE să efectueze teste ADN pe produsele din carne de vită

Comisarul european pentru Sănătate şi consum, Tonio Borg, s-a angajat că acest raport va fi gata pentru "sfârşitul verii, începutul toamnei".
 
"Însă este imposibil să pregătim acest raport pentru sfârşitul lui iunie aşa cum anumite state membre au solicitat", a prevenit acesta în cadrul unei conferinţe de presă, apreciind că menţiunea originii cărnii din alimentele preparate exte o problemă "complexă".
   
Conform Le Foll, mai multe state europene, printre care Franţa şi Germania, "s-au poziţionat clar" în favoarea indicării originii alimentelor preparate.
   
Aceste două state lucrează la redactarea unui text care va fi propus celorlalte state "pentru a încerca să obţinem un acord cât mai mare posibil", a adăugat acesta.
   
Ponta, la CNN: În România sunt respectate standardele. Cerem tratament corect în UE, în scandalul privind carnea de cal

Pentru moment, industria este constrânsă de reglementarea europeană de a menţiona tipul de carne care intră în preparatele lor, însă nu şi originea.
   
Scandalul cărnii de cal fals ştampilată ca fiind de vită s-a răspândit rapid în Europa după descoperirea la jumătatea lui ianuarie, în Irlanda şi Marea Britanie, a hamburgerilor conţinând carne de cal.

Numeroase produse gata preparate au fost retrase de pe rafturi în 15 state europene şi la Hong-Kong.


×
Subiecte în articol: carne scandal carne scandal carne
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close