Antena 3 CNN Externe Comisia Europeană transmite condoleanțe după tragedia din Constanța

Comisia Europeană transmite condoleanțe după tragedia din Constanța

Şi Comisia Europeană a transmis un mesaj de condoleanţe rudelor românilor decedaţi în incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa.

Comisia Europeană transmite condoleanțe după tragedia din Constanța
de Georgiana Adam    |    01 Oct 2021   •   16:53

Reprezentanții Comisiei Europene transmit condoleanțe rudelor victimelor incendiului izbucnit vineri la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța

Reprezentanţii CE: "În aceste clipe grele, gândurile noastre se îndreaptă spre victime și apropiaţii lor"

"Vreau să exprim condoleanţele mele în numele Comisiei Europene, familiilor şi prietenilor victimelor incendiului izbucnit în această dimineață la un spital COVID-19 din Constanța, România. În aceste clipe grele, gândurile noastre se îndreaptă spre victime și apropiaţii lor", au transmis reprezentanţii Comisiei Europene.

De asemenea, tragedia petrecută în această dimineaţă la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa a ajuns şi în atenţia presei internaţionale.

Publicaţii importante au relatat incidentul şi nu au uitat nici de celelate asemenea tragedii petrecute în ultimul an.

Presa internaţională a taxat în termeni duri incidentul. Mai multe publicaţii însemnate au marcat evenimentul, amintind şi de celelate similare, şi au adus în discuţie corupţia din sistem, ineficienţa, clădirile îmbătrânite şi politizarea managementului spitalelor.

Incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa, în presa internaţională

Reuters a relatat în linii mari ce s-a întâmplat la Constanţa. Agenţia a transmis că sistemul sanitar din ţara noastră era sub presiune de dinainte de pandemie, subjugat de corupţie, ineficienţă şi cu un management politizat.

Publicaţia subliniază că, în România, s-a construit un singur spital în ultimii 30 de ani. În plus, la noi sunt cheltuiţi cei mai puţini bani pentru sănătate, comparativ cu restul ţărilor din Uniunea Europeană. Nici fenomenul migrării medicilor şi asistentelor nu a trecut neobservat.

Incidentul a fost prezentat şi de Radio Europa Liberă. Jurnaliştii au amintit că ţara noastră se luptă cu valul al patrulea al pandemiei, înregistrând un număr ridicat de noi infectări. De asemenea, este evidenţiat numărul scăzut al românilor vaccinaţi, dar şi instabilitatea politică din România.

Associated Press a atras atenţia asupra celorlalte evenimente de acest fel, menţionând infrastructura îmbătrânită a instituţiilor sanitare din ţara noastră. Incendiul de la Piatra Neamţ şi cel de la Matei Balş sunt amintite, la fel ca şi intervenţia lui Klaus Iohannis, care spunea că "astfel de tragedii nu trebuie să se repete".

Sistemul sanitar românesc, desfiinţat de Euronews

Cel mai tranşant material cu privire la acest subiect este cel publicat de Euronews. Acesta pune accent pe "neglijjenţă, ignoranţă şi corupţie", încă din titlu.

Sursa citată l-a contactat pe un medic român, pentru a obţine o părere din interior. Bogdan Tănase, medic chirurg şi preşedintele Alianţei Medicilor, a vorbit în termeni duri despre situaţia sitemului de sănătate din România.

"A fost o tragedie previzibilă din cauza infrastructurii vechi. Lucrăm în spitale construite în anii '70 și '80, într-o majoritate covârșitoare. Camerele sunt mici, circuitele inadecvate, instalațiile de salubrizare și electrice sunt foarte vechi. Singurul lucru imprevizibil a fost locul în care s-a întâmplat: într-un spital foarte bine finanțat,” a spus medicul. 

Euronews aminteşte, de asemenea, că un singur spital a fost construit în România în ultimii 30 de ani. Este citată şi o statistică Eurostat, care spune că ţara noastră are cea mai mare rată a deceselor ce pot fi evitate din UE.

Totodată, este adus în discuţie şi subiectul investiţiilor minore în sănătate, dar şi problema migrării specialiştilor. Tragedia petrecută la Colectiv este şi ea amintită, la fel ca şi numărul oamenilor care au murit atunci, pentru că spitalele româneşti nu i-a putut trata.

"Cel mai izbitor efect al cheltuielilor publice scăzute pentru asistență medicală este infrastructura foarte slabă. Există o absență a unei strategii coerente, a obiectivelor clare și, mai important, o ignoranță cu privire la nevoile de asistență medicală în populația generală, " a conchis doctorul Bogdan Tănase.

La aproape un an de la tragedia din Piatra Neamţ, nouă luni de la cea de la Matei Balş, scenariul s-a repetat astăzi.

În urma incendiului devastator, şapte bolnavi au murit arşi de vii.

 

 
×
Subiecte în articol: Constanța Comisia Europeana tragedie

Philip Morris susține inovația

Care sunt cele 9 priorități strategice ale României în 2023 | Soluții pentru o economie profitabilă

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close