Antena 3 CNN Externe Compania britanică Zoe Alexander, specializată în fabricarea de îmbrăcăminte de tenis pentru copii, şi-a mutat sediul în Prahova din cauza Brexit

Compania britanică Zoe Alexander, specializată în fabricarea de îmbrăcăminte de tenis pentru copii, şi-a mutat sediul în Prahova din cauza Brexit

Compania britanică Zoe Alexander, specializată în fabricarea de îmbrăcăminte de tenis pentru copii, şi-a mutat sediul în Prahova. Principalul motiv pentru care compania s-a mutat din Anglia în România a fost Brexitul, care ar fi cauzat întârzieri în expediere şi costuri mai mari pentru clienţi.

Compania britanică Zoe Alexander, specializată în fabricarea de îmbrăcăminte de tenis pentru copii, şi-a mutat sediul în Prahova din cauza Brexit
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    06 Iul 2021   •   15:37

Compania lui Steve şi Adriana Walkington a fost înfiinţată în Canterbury, în urmă cu câţiva ani. Aceasta este specializată în producţia de haine de tenis pentru copiii cu vârste între 4 – 12 ani.

În perioada verii şi mai ales în timpul turneului de la Wimbledon, compania primeşte tot mai multe comenzi din Marea Britanie, UE, SUA, Canada, Japonia sau alte ţări din Orientul Îndepărtat.

“Odată cu turneul de la Roland Garros, lucrurile încep să devină agitate. Începând cu Wimbledon, ele o iau razna, deoarece tinerii vor cele mai noi echipamente”, spune Steve Walkington.

Extinderea din Marea Britanie a unei afaceri pe pieţele mondiale poate veni la pachet cu o serie de bariere suplimentare din cauza Brexitului, întârzieri în expediere şi costuri mai mari pentru clienţi.

“Acum ne-am mutat în Europa. Din cauza restricţiilor Brexit şi a celor legate de pandemie, a trebuit să părăsim Anglia ca să putem permite afacerii să supravieţuiască şi să crească”, transmit cei doi

Familia Walkinton a decis în toamna anului trecut că trebuie să mute cu totul, inclusiv cu cei doi copii ai lor – care dau numele companiei – şi sunt acum în proces de stabilire în noile lor sedii din România, unde nu numai că sunt liberi de birocraţia Brexit, ci şi beneficiază din abundenţă de forţă de muncă calificată şi de ajutorul autorităţilor ţării.

Acum, conform The Guardian, sunt în plin proces de stabilire în noile lor sedii din România.

Zoe Alexander a fost stabilită astfel în Prahova, unde a făcut deja numeroase angajări şi speră să angajeze şi mai mulţi oameni. Steve spune că, astfel, o comandă de la un client din UE făcută într-o zi de luni va fi livrată a doua zi.

Însă pentru clienţii din Marea Britanie care doresc echipament deosebit pentru copiii lor care joacă tenis, servirea nu este atât de rapidă şi se face cu taxe suplimentare, inclusiv costurile de curierat care s-au triplat.

 "Cred că va continua să aibă un impact asupra afacerilor din Marea Britanie”, a conchis Steve.

La şase luni după ce Marea Britanie a părăsit în cele din urmă piaţa unică a Uniunii Europene, mii de alte companii mici s-au confruntat cu probleme similare şi multe s-au mutat în întregime în UE sau au înfiinţat sucursale sau depozite în interiorul UE pentru a evita întârzierile de export şi costurile.

Consilierii de la Departamentul pentru Comerţ Internaţional i-au încurajat pe mulţi să facă acest lucru.

Autorităţile din ţările UE, inclusiv Olanda, Austria şi România, depun toate eforturile pentru a ajuta companiile britanice să îşi transfere operaţiunile pe continent, ştiind că vor fi create locuri de muncă şi noi activităţi economice pe plan local, mai scrie The Guardian.

Un sondaj Financial Times, realizat pe 651 companii britanice, arată că 31% dintre firmele care fac comerţ cu UE au suferit un impact negativ în ceea ce priveşte comerţul cu clienţii din UE.

Doar 6% au spus că lucrurile s-au îmbunătăţit după Brexit.

×
Subiecte în articol: Brexit prahova tenis companie Marea Britanie
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close