Antena 3 CNN Externe Condimente cu resturi de insecte, cretă, mucegai şi plumb, găsite în supermarketuri | Avertismentul Agenției pentru Standarde Alimentare (FSA)

Condimente cu resturi de insecte, cretă, mucegai şi plumb, găsite în supermarketuri | Avertismentul Agenției pentru Standarde Alimentare (FSA)

Agenția pentru standarde alimentare (FSA) avertizează că plicurile sau recipientele prezente pe piaţă nu conţin doar condimente, ci şi fragmente de insecte, plumb, fibre sintetice, frunze false și urme de mucegai. Datele ultimului raport în care au fost testate 1.215 de probe vândute supermarketurile naționale din trei ţări.

Condimente cu resturi de insecte, cretă, mucegai şi plumb, găsite în supermarketuri | Avertismentul Agenției pentru Standarde Alimentare (FSA)
Sursa foto: GettyImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Mar 2024   •   17:57

Potrivit Agenției pentru standarde alimentare (FSA), există o adevărată "frauda alimentară” în industria condimentelor, care nu respectă regulile Uniunii Europene. 

Mai exact, potrivit unui raport recent, plicurile sau recipientele prezente pe piaţă nu conţin doar condimente, ci şi fragmente de insecte, plumb, fibre sintetice, frunze și urme de mucegai.

Aceste date au apărut în urma analizei a 1.215 probe de alimente vândute în supermarketurile naționale și în magazinele independente mai mici din Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

Astfel, condimentele cu cele mai mari impurități s-au dovedit a fi oregano, nucșoara şi tumericul.

În cazul lor, testele au scos la iveală mai multe concentrații de ierburi false care le imită gustul, dar şi elemente care ar putea afecta sănătatea consumatorilor.

De exemplu, în cazul nucșoarei măcinate, la 21% dintre eșantioanele testate au fost identificare micotoxine peste nivelurile maxime permise. Acestea sunt toxine pe bază de mucegai, care intră în lanțul alimentar prin intermediul culturilor infectate. În cazul tumericului, 3% dintre probele testate ascundeau toxine şi aditivii necomestibil, notează Daily Mail.

Şi cum lanțul de aprovizionare este unul global şi foarte complex, în ciuda regulilor UE privind industria alimentară, este imposibil ca pe piaţă să nu pătrundă produse contrafăcute şi cu impurități.

În acest context, Agenției pentru standarde alimentare (FSA) a subliniat că va continua programele de verificarea produselor de pe piaţă.

"Vom continua să desfășurăm programe de supraveghere pentru a identifica și descoperi riscurile emergente în cadrul sistemului alimentar britanic, pentru a contribui la asigurarea siguranței consumatorilor”, a spus profesorul Rick Mumford, consilier științific și director pentru știință, cercetare și dovezi la FSA.

×
Subiecte în articol: condimente contaminare
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close