Antena 3 CNN Externe Consilierul lui Zelenski: ”Negocierile au avansat pentru prima dată!”

Consilierul lui Zelenski: ”Negocierile au avansat pentru prima dată!”

Ihor Zhovkva, unul dintre consilierii președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că, pentru prima dată, negocierile au avansat, însă Ucraina nu va tranzacționa „niciun centimetru” din teritoriu.

Consilierul lui Zelenski: ”Negocierile au avansat pentru prima dată!”
Sursa foto: Twiter/NewsfeedUkraine
de Laura Dinu    |    30 Mar 2022   •   14:11

Negocierile dintre Rusia și Ucraina „au avansat cu siguranță”, a spus Ihor Zhovkva, adjunctul șef al Administrației președintelui Volodimir Zelenski.

El a declarat că în cadrul discuțiilor de la Istanbul a fost prima dată când, în loc să dea ultimatumuri și de stabilirea liniilor roșii, partea rusă a ascultat poziția ucraineană.

Dar, întrebat despre regiunile estice, Zhovkva a declarat că Ucraina nu va tranzacționa „niciun centimetru” de teritoriu.

De asemenea, el a spus că Rusia nu și-a retras trupele nici de la Kiev, nici de la Cernihiv, în ciuda faptului că negociatorii rusi au declarat marți că își va reduce operațiunile în aceste zone, scrie Mediafax. 

Rusia vorbește despre o posibilă întâlnire Putin - Zelenski. Acord de pace în următoarele două săptămâni

Rusia şi Ucraina ar putea ajunge la un acord de pace, în următoarele două săptămâni. Prima zi a noii runde de negocieri ruso-ucrainene s-a încheiat, după aproape patru ore de discuţii.

Rusia promite să reducă ostilitățile militare în jurul orașelor Kiev şi Cernihiv. Surse CNN spun că în zona capitalei ar fi început deja retragerea trupelor. 

”Chestiunea principală este tratatul internațional în legătură cu garanții de securitate pentru Ucraina și doar după acest acord putem încheia acest război într-un mod dorit de Ucraina. A doua chestiune este o încetare a focului ca să putem rezolva toate problemele umanitare care s-au adunat”, spun negociatorii ucraineni. 

La rândul lui, șeful delegației ruse a spus că Rusia a primit propuneri scrise din partea Ucrainei care confirmă dorința sa de a obține un statut neutru și liber nuclear. Propunerile Ucrainei includ interzicerea prezenței bazelor și trupelor militare străine pe teritoriul său. 

”Negocierile avute cu partea ucraineană au fost constructive”

”Negocierile avute cu partea ucraineană au fost constructive, am primit propuneri din partea Ucrainei, în vederea analizării acestora. Poziția lor este clar formulată privind introducerea acestor propuneri în acord.  

Aceste propuneri vor fi analizate în cel mai scurt timp. Vor fi transmise președintelui și vom da răspunsul cât de curând”, a declarat Vladimir Medinski.  

Informația a fost confirmata si de partea ucraineana. 

”În baza acestor garanții, nu vom desfășura baze militare străine sau contingente militare pe teritoriul nostru și nu vom intra în alianțe politico-militare. De asemenea, este important ca exercițiile militare pe teritoriul nostru să aibă loc cu acordul țărilor garante”, spune Oleksandr Chaly, membru al echipei ucrainene de negociere. 

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close