Antena 3 CNN Externe Contrabandiștii de țigări din Ucraina s-au filmat în timp ce treceau Carpații în România, cu marfa în spate, pe viscol

Contrabandiștii de țigări din Ucraina s-au filmat în timp ce treceau Carpații în România, cu marfa în spate, pe viscol

Imagini spectaculoase filmate, aparent, în timpul unei operațiuni de contrabandă cu țigări în Transcarpați, au fost publicate pe canalul Telegram al jurnalistului ucrainean Vitali Glagola.

Contrabandiștii de țigări din Ucraina s-au filmat în timp ce treceau Carpații în România, cu marfa în spate, pe viscol
Sursa foto: Telegram / Vitali Glagola
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Dec 2021   •   15:12

O scurtă secvență de 19 secunde arată cum un bărbat escaladează o pantă înzăpezită, clătinându-se sub povara a două colete ce par grele și despre care abonații și vizitatorii canalului lui Glagola află că sunt burdușite cu țigări.

Bărbatul are capul acoperit, iar de la distanță pare că poartă o haină groasă, albastră, și pantaloni negri.

Camera panoramează stânga și dezvăluie un alt bărbat, îmbrăcat la fel, situat mai sus pe munte și care păzește niște cutii similare celor cărate de primul bărbat.

Din apropiere, hainele albastre ale celor doi sunt, de fapt, pelerine de vânt semitransparente, care acoperă veșmintele groase, negre.

Din felul în care sunt filmate imaginile reiese că cel puțin trei oameni au luat parte la operațiunea de contrabandă.

Iată explicația jurnalistului Glagola care, potrivit informațiilor de pe paginile sale de pe rețelele sociale, lucrează la postul ucrainean Novy TV.

"Am reușit să obțin un videoclip exclusiv cu contrabandiștii din Transcarpați, care trec munții spre România. Videoclipul a fost filmat în data de 12 decembrie.

Mi-a fost dat anonim de către unul dintre acești contrabandiști. Contrabandiștii pleacă din zona satului Dilove spre granița cu România si trec peste muntele Menciul.

Un contrabandist poate câștiga 100-150 de euro la o astfel de 'cursă'. Ei traversează masivul Menciul până în România.

Acolo, mărfurile sunt lăsate în locul convenit. Pot face 3-4 curse pe săptămână. Totul depinde de condițiile meteorologice și de rezistența fizică.

De obicei, o persoană ia două astfel de cutii pline cu țigări, ca în videoclip. Cine este mai puternic fizic trage trei cutii deodată", se spune în textul care însoțește imaginile.

Publicat luni dimineață, clipul a strâns peste 32 de mii de vizualizări în primele șase ore.

Contrabanda cu țigări din Ucraina este frecventă în zonele din apropierea frontierei cu acest stat.

Antena 3 a relatat despre atacul desfășurat la începutul acestei luni asupra unei gospodării din Suceava.

Din primele indicii, o grenadă a fost aruncată înspre casa unui individ, care ar fi implicat în traficul cu țigări de contrabandă.

Autoritățile bănuiesc că ar fi vorba despre o răfuială între interlopi.

Alexander Iosif, bărbatul vizat de atac, are antecedente penale, fiind condamnat pentru conducere fără permis şi fiind, de asemenea, cunoscut pentru că s-a implicat în mai multe răfuieli.

Casa lui Iosif este amplasată la doar un kilometru de granița cu Ucraina și se învecinează cu o pădure folosită des de contrabandiștii de țigări.

Atacul a avut loc în toiul nopții. 

La ora 1 şi 25 de minute s-au auzit două bubuituri puternice. Atacatorii veneau, cel mai probabil din pădure, şi au sărit gardul în curtea casei.

La faţa locului, la 10 metri de pereţii casei, geniştii au găsit cuiele de la grenade.

Polițiștii români au făcut uz de armă pentru a-i opri pe contrabandiști

Un alt incident legat de contrabanda de țigări din Ucraina către România a avut loc la jumătatea lunii trecute.

Atunci, polițiștii de frontieră din Botoșani au tras focuri de armă pentru a opri mai multe persoane, care transportau colete voluminoase cu țigări.

În momentul în care au fost surprinși de oamenii legii, contrabandiștii au abandonat țigările și au fugit în direcții diferite.

"Colegii noștri au fost nevoiți să folosească armamentul din dotare, fiind trase trei focuri de armă în plan vertical, cu respectarea prevederilor legale, fără a rezulta victime sau pagube materiale. În urma acțiunii, polițiștii de frontieră au reușit reținerea unei persoane, cetățean român, în vârstă de 23 de ani.

În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă și trecere ilegală a frontierei de stat în vederea depistării și identificării tuturor persoanelor implicate, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun", a precizat purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Botoșani.

Polițiștii au constatat că marfa abandonată constă în aproximativ 5.000 de pachete de țigări, a căror valoare depășea 50.000 de lei.

×
Subiecte în articol: contrabandisti tigari Ucraina Transcarpați
Parteneri
Tzancă Uraganu, Florin Salam şi multă poliţie la priveghiul de la Iasi
x close