Antena 3 CNN Externe Copiii care NU EXISTĂ! 51 de milioane de suflete se nasc anual fără a fi înregistraţi legal

Copiii care NU EXISTĂ! 51 de milioane de suflete se nasc anual fără a fi înregistraţi legal

Copiii care NU EXISTĂ! 51 de milioane de suflete se nasc anual fără a fi înregistraţi legal
30 Iul 2013   •   14:16

Anual, pe tot mapamondul se nasc 51 de milioane de copii care nu primesc certificate de naştere. Din punct de vedere legal, ei nu există. Conform unor estimări independente, în toată lumea există 220 de milioane de copii, cu vârste mai mici de 5 ani, care nu sunt înregistraţi. Această cifră este înaintată fără a lua în considerare China, acolo unde numărul copiilor fără acte rămâne total necunoscut.

Fără certificatul de naştere, aceşti copii întâmpină dificultăţi atunci când au nevoie de îngrijiri medicale, se înscriu la şcoală sau chiar şi atunci când trebuie să fie vaccinaţi.

Sociologii avertizează că un copil neînregistrat, a cărui vârstă nu poate fi probată, devine uşor de exploatat în câmpul muncii, poate fi arestat şi judecat ca adult în sistemul juridic, înrolat forţat în cadrul forţelor armate ori supus unui mariaj aranjat. De foarte multe ori, aceşti copii cad pradă traficanţilor de carne vie şi li se pierde urma.

În mod normal, dacă nu ai certificat de naştere este imposibil să deschizi un cont bancar, să obţii un paşaport, să votezi sau să te angajezi legal.

În ciuda eforturilor internaţionale, aceste probleme încă persistă. Organizaţia Millennium Development Goals, care ţine de ONU, încearcă să introducă măsuri pentru diminuarea sărăciei globale şi pentru îmbunătăţirea nivelului de trai până în 2015. Cu toate că există planuri naţionale de a implementa măsuri concrete de înregistrare a copiilor nou-născuţi, peste 60% din copii care trăiesc în vestul şi centrul Africii, în special în zona sub-sahariană, sunt şi acum fără niciun act de identitate.

Majoritatea ţărilor dezvoltate au un sistem universal de înregistrare, mai puţin statele balcanice, unde nicio ţară nu atinge un procentaj de 100% în ceea ce priveşte numărul copiilor cu certificate eliberate legal.

În multe dintre situaţii nu există tehnologia sau capacitatea necesară, mamele nu cunosc beneficiile înregistrării bebeluşilor, ori aceste acte sunt considerate prea scumpe.

Unele ţări au încercat să elimine aceste bariere procedurale. Nigeria, Senegal, Uganda şi Kenia au lansat programe de înregistrare a nou-născuţilor prin SMS. Rămâne de văzut cât de bine sunt familiarizaţi cetăţenii acestor ţări cu tehnica comunicaţiilor mobile.

Un succes notabil a fost observat în Brazilia. Acum mai bine de 10 ani, autorităţile au instaurat gratuitatea înregistrării bebeluşilor în zonele cu ratele cele mai scăzute. Astfel, în ziua de azi, s-a ajuns ca peste 90% din copii să deţină acte de identificare.

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close