Antena 3 CNN Externe O creșă tratează nou-născuții dependenți de droguri, în SUA

O creșă tratează nou-născuții dependenți de droguri, în SUA

O creșă din orașul Phoenix, statul american Arizona, tratează unele dintre cele mai vulnerabile victime ale crizei consumului de droguri din Statele Unite.

O creșă tratează nou-născuții dependenți de droguri, în SUA
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Apr 2023   •   16:52

Este vorba despre bebelușii cu sindrom de abstinență neonatală, NAS, o afecțiune similară cu sevrajul, care se dezvoltă atunci când nou-născuții devin dependenți de stupefiantele sau analgezicele consumate de mamele lor în timpul sarcinii.

Bebelușii afectați de NAS pot să prezinte tremur necontrolat, contracții musculare și dificultăți de respirație.

"Când vezi un bebeluș în sevraj, nu uiți niciodată asta", a declarat Tara Sundem, directoare executivă a clinicii Hushabye Nursery.

Nou-născuții afectați de NAS tind să tânjească după întunericul, așa că sunt ținuti la adăpost de lumină puternică și de agitație.

Citește și: 14.000 de traficanți de droguri, reținuti după descinderile Interpol

Protocolul medical uzual în spitale cere ca nou-născuții cu acest sindrom trebuie internați 21 de zile, însă la creșa din Arizona ei petrec aproximativ opt zile.

Conform datelor furnizate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, numărul bebelușilor afectați de NAS a crescut cu 82% la nivel național din 2010 până în 2017.

În 2020, aproximativ șase nou-născuți au fost diagnosticați cu NAS la fiecare 1.000 de spitalizări.

În paralel, numărul deceselor asociate abuzului de droguri în rândul americanilor a crescut în timpul pandemiei de COVID-19, inclusiv în urma utilizării puternicului analgezic sintetic fentanil.

Supradozele care au implicat abuzul de opioide sintetice, în principal fentanil, au ucis peste 70.000 de persoane în SUA în 2021, potrivit datelor CDC.

×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close