Antena 3 CNN Externe Criza din Grecia, mană cerească pentru conservatorii lui Merkel. Sondajul care arată ce s-ar întâmpla în Germania, dacă ar avea loc alegeri săptămâna viitoare

Criza din Grecia, mană cerească pentru conservatorii lui Merkel. Sondajul care arată ce s-ar întâmpla în Germania, dacă ar avea loc alegeri săptămâna viitoare

Criza din Grecia, mană cerească pentru conservatorii lui Merkel. Sondajul care arată ce s-ar întâmpla în Germania, dacă ar avea loc alegeri săptămâna viitoare
Sursa foto: Foto: Agerpres/EPA
02 Aug 2015   •   19:45

Modul în care a gestionat Angela Merkel criza din Grecia le-a adus conservatorilor pe care-i conduce şansa de a obţine o majoritate absolută în cazul în care ar avea loc alegeri săptămâna viitoare, arată un sondaj de opinie publicat duminică, citat de Reuters.
   
Rezultatul sondajului a fost publicat la o zi după ce revista Der Spiegel a scris, fără să citeze vreo sursă, că Merkel a decis să candideze pentru al patrulea mandat de cancelar şi că a început să-şi pregătească deja campania electorală în vederea realegerii în 2017.
   
Merkel conduce Germania din 2005, iar în prezent guvernează în coaliţie cu Partidul Social-Democrat (SPD). Conservatorii CDU/CSU nu au mai guvernat cu o majoritate absolută de la al treilea mandat de cancelar al lui Konrad Adenauer, care s-a încheiat în 1961.
   
Potrivit acestui sondaj, realizat de Emnid pentru Bild am Sonntag, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a lui Merkel şi Uniunea Creştin-Socială (CSU) din Bavaria, s-ar bucura de o susţinere de 43%.
   
Ancheta, efectuată asupra unui eşention de 1.860 de persoane, arată că, pentru prima oară din iunie 2005, susţinerea de care se bucură CDU-CSU este egală cu cea a tuturor celorlalte partide care ar obţine un scor mai mare de 5%, pragul intrării în Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului german).
   
Un asemenea rezultat le-ar oferi conservatorilor lui Merkel şansa să obţină o majoritate absolută în cazul în care ar avea loc alegeri săptămâna viitoare. Acest lucru este posibil ca urmare a faptului că extrema stânga ar pierde un punct procentual în susţinere.
   
O majoritate absolută le-ar oferi conservatorilor lui Merkel şansa să guverneze fără compromisuri în probleme ca reformarea pensionării şi salariul minim, ca cele pe care le-au făcut cu social-democraţii.
   
Modul în care Merkel a gestionat criza din Grecia, acţionând neobosit în negocierea planului unui acord cu Atena, este cel care i-a asigurat această susţinere.

"În timpul crizei greceşti, Merkel s-a prezentat în faţa poporului german ca un politician în care se poate avea încredere în situaţii dificile", a declarat pentru Bild am Sonntag Torsten Schneider-Haas de la Emnid.

×
Subiecte în articol: merkel Grecia
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close