Antena 3 CNN Externe Criza din Kosovo: percheziții la Banjska, după asaltul poliției asupra unei biserici în care s-au baricadat sârbi înarmați

Criza din Kosovo: percheziții la Banjska, după asaltul poliției asupra unei biserici în care s-au baricadat sârbi înarmați

Mai multe percheziții au fost demarate luni într-o localitate din nordul Kosovo în care au avut loc schimburi de focuri între poliție și bărbați înarmați de etnie sârbă.

Criza din Kosovo: percheziții la Banjska, după asaltul poliției asupra unei biserici în care s-au baricadat sârbi înarmați
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Sep 2023   •   14:55

La fața locului au fost trimise mai multe vehicule blindate, potrivit presei internaționale.

Aceste vehicule, în care se aflau polițiști, au luat cu asalt satul Banjska.

Operațiunea are loc la o zi după ce patru persoane au fost ucise într-un schimb de focuri între forțele de ordine și bărbați înarmați de etnie sârbă.

Citește și: Criză majoră în Kosovo: zeci de sârbi înarmați sunt asediați într-o biserică

Agresorii, care au ucis un polițist, s-au baricadat ulterior într-o mănăstire ortodoxă sârbă. Poliția a reușit să intre în lăcașul de cult duminică seara, ucigând trei dintre atacatori.

Luni, polițiști puternic înarmați au percheziționat casele din Banjska, căutând eventuali atacatori care nu au fugit, a declarat o sursă din cadrul autorităților pentru agenția Reuters. 

La ora acestei actualizări, localitatea era izolată pentru persoanele din exterior.

În paralel, autoritățile din Kosovo au declarat zi de doliu național în memoria polițistului ucis de sârbi.

Etnicii albanezi reprezintă majoritatea celor 1,8 milioane de locuitori din Kosovo.

Aproximativ 50.000 de sârbi din nordul fostei provincii sârbe nu acceptă declarația de independență din 2008 și consideră Belgradul drept capitala lor.

Într-o reacție la incidente, președintele sârb Aleksandar Vucici a dat vina pe premierul din Kosovo, Albin Kurti, acuzându-l de reprimare etnicilor sârbi din regiune.

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close