Antena 3 CNN Externe SUA plasează mii de soldați în alertă iar Londra evocă "un atac fulger" al Moscovei asupra Kievului. Kievul salută inițiativa diplomatică a României

SUA plasează mii de soldați în alertă iar Londra evocă "un atac fulger" al Moscovei asupra Kievului. Kievul salută inițiativa diplomatică a României

8.500 de soldați americani au fost plasați în stare de alertă și sunt pregătiți să fie desfășurați într-un timp scurt, a anunțat Departamentul american al Apărării, în contextul crizei dintre Rusia și Occident.

SUA plasează mii de soldați în alertă iar Londra evocă "un atac fulger" al Moscovei asupra Kievului. Kievul salută inițiativa diplomatică a României
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    25 Ian 2022   •   12:49

Soldații vor fi desfășurați doar dacă NATO decide să activeze o forță de reacție rapidă sau dacă "apar alte circumstanțe", a menționat John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului.

Kirby a reconfirmat că nu există planuri pentru trimiterea de militari SUA în Ucraina.

Însă SUA au trimis în cursul weekendului circa 90 de tone de armament defensiv în Ucraina, în cadrul ajutorului în valoare de 200 de milioane de dolari menit să consolideze apărarea acestei țări.

Alianța Nord-Atlantică a anunțat, luni, că mai multe state membre vor trimite nave de luptă și avioane în Europa de Est, pentru întărirea capacităților de apărare pe acest flanc.

În comunicatul NATO este menționată și disponibilitatea Franței de a trimite soldați în România.

SUA și aliații europeni își reafirmă solidaritatea

Luni, premierul britanic Boris Johnson a avertizat în legătură cu "informații sumbre" conform cărora armata rusă va lansa un "atac-fulger" asupra capitalei ucrainene.

Tot luni, președintele SUA, Joe Biden, a discutat cu liderii europeni într-un demers menit să sublinieze și să reasigure unitatea aliaților occidentali în fața amenințărilor Rusiei.

La dialogul prin video conferință au participat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, prim-ministrul Italiei, Mario Draghi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele Poloniei, Andrzej Duda și premierul Marii Britanii, Boris Johnson.

"Am avut o întâlnire foarte, foarte bună. Unanimitate totală cu liderii europeni", a precizat Biden, după discuția care a durat 80 de minute.

Participanții au convenit asupra unui răspuns rapid, care să includă "un pachet de sancțiuni fără precedent" în cazul în care Rusia atacă Ucraina.

Ministrul ucrainean de externe despre propunerea ministrului Aurescu: "O idee excelentă"

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a sprijinit, marți, ideea exprimată cu o zi înainte de omologul său român, Bogdan Aurescu, privind organizarea unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene la Kiev.

Acțiunea s-ar dori o expresie a solidarității blocului comunitar european cu Ucraina, în momente de tensiune sporită cu Moscova, ca urmare a desfășurării a peste o sută de mii de militari ruşi la frontiera ruso-ucraineană.

Într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, Kuleba i-a mulțumit ministrului de externe al României, care a evocat această posibilitate la reuniunea de luni a șefilor diplomațiilor europene.

"Vă mulțumesc pentru această idee excelentă. La începutul lui decembrie (anul trecut n. r.), le-am cerut partenerilor Ucrainei să facă exact asta: vizite la nivel înalt în Ucraina în ianuarie-februarie. Suntem pregătiți să le urăm bun venit la Kiev miniștrilor de externe ai Uniunii Europene pentru o reuniune a Consiliului Afaceri Externe al UE", a scris Kuleba pe contul său de Twitter.

Bogdan Aurescu a participat luni, 24 ianuarie, la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre ale blocului comunitar, eveniment desfășurat la Bruxelles.

Cu acest prilej, șeful diplomației românești a propus examinarea posibilității de a fi organizată o reuniune a Consiliului Afaceri Externe la Kiev, ca expresie a solidarității UE cu Ucraina, se spune într-un comunicat de presă al Ministerului român de Externe.

×
Subiecte în articol: SUA Ucraina atac-fulger Dinamo Kiev
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close