Antena 3 CNN Actualitate NATO trimite trupe franceze în România și avioane F-35 în Bulgaria. O fregată spaniolă va intra în Marea Neagră

NATO trimite trupe franceze în România și avioane F-35 în Bulgaria. O fregată spaniolă va intra în Marea Neagră

Aliații NATO trimit trupe, nave și avioane de luptă suplimentare în Europa de Est, anunță organizația într-o declarație difuzată luni, care precizează că forțele Alianței sunt plasate în stand by (în așteptarea ordinelor).

NATO trimite trupe franceze în România și avioane F-35 în Bulgaria. O fregată spaniolă va intra în Marea Neagră
Sursa foto: Twitter @NATOpress
de Adrian Iclozan    |    24 Ian 2022   •   12:09

Este o măsură având drept scop consolidarea capacității de descurajare și de apărare a statelor membre NATO, pe măsură ce Rusia continuă, la rândul său, consolidarea militară "în Ucraina și în jurul Ucrainei", se precizează în documentul citat.

Consolidarea prevăzută de Alianță prevede:

  • trimiterea de aparate de vânătoare F-16 în Lituania
  • trimiterea de trupe franceze în România
  • trimiterea de avioane F-35 olandeze în Bulgaria
  • trimiterea unei fregate spaniole în Marea Neagră.

În ultimele zile, mai multe state membre au făcut anunțuri cu privire la desfășurările curente sau viitoare.

Astfel, Danemarca trimite o fregată în Marea Baltică și urmează să desfășoare patru avioane de luptă F-16 în Lituania, în sprijinul misiunii de poliție aeriană de lungă durată a NATO în regiune.

Spania trimite nave pentru a se alătura forțelor navale NATO și ia în considerare trimiterea de avioane de luptă în Bulgaria.

Franța și-a exprimat disponibilitatea de a trimite trupe în România sub comanda NATO.

Olanda va trimite două avioane de luptă F-35 în Bulgaria, din aprilie, pentru a sprijini activitățile de poliție aeriană ale NATO în regiune.

De asemenea, Olanda își pune o navă și mai multe unități terestre în așteptare pentru Forța de răspuns a NATO.

Statele Unite au precizat, de asemenea, că se gândesc să-și sporească prezența militară în partea de est a Alianței.

Secretarul General al NATO: "Vom răspunde la orice deteriorare a mediului de securitate"

"Salut faptul că aliații contribuie cu forțe suplimentare la NATO. NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a proteja și a apăra toți Aliații, inclusiv prin consolidarea părții de est a Alianței.

Vom răspunde întotdeauna la orice deteriorare a mediului nostru de securitate, inclusiv prin consolidarea apărării noastre colective", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

NATO mai precizează că, drept răspuns la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, organizația și-a sporit prezența în partea de est a alianței, inclusiv cu patru grupuri de luptă multinaționale în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia.

Aceste unități, conduse de Regatul Unit, Canada, Germania și Statele Unite ale Americii, sunt pregătite pentru luptă iar "prezența lor arată clar că un atac asupra unui aliat va fi considerat un atac asupra întregii Alianțe", se menționează în declarația NATO.

Foto: aparate de luptă ale aviației militare olandeze

×
Subiecte în articol: NATO România trupe franceze F-35
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close