Antena 3 CNN Externe Cu cine se întâlnește Emmanuel Macron la București | Tăcere neobișnuită a autorităților române | "Are de discutat lucruri negociate la Beijing", spune Bogdan Chirieac

Cu cine se întâlnește Emmanuel Macron la București | Tăcere neobișnuită a autorităților române | "Are de discutat lucruri negociate la Beijing", spune Bogdan Chirieac

Anunțată pe surse și confirmată indirect de autoritățile române, vizita președintelui francez Emmanuel Macron la București, sâmbătă, este una atipică și de natură să stârnească numeroase întrebări.

de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Apr 2023   •   17:57

Ce se știe până acum este că aterizarea aeronavei președintelui francez va avea loc sâmbătă dimineața, pe Aeroportul Internațional Otopeni, la capătul unui turneu de trei zile în China, în care Emmanuel Macron a vorbit cu omologul chinez Xi Jinping despre perspectivele păcii în Ucraina și despre eventuale demersuri ale Beijingului menite să flexibilizeze poziția Moscovei.

Aterizarea la București este o așa-numită "escală tehnică", termen care desemnează, de regulă, nevoia de a alimenta aeronava cu combustibil.

Potrivit informațiilor din surse deschise, avionul președintelui francez este un Airbus A330-200, care poate naviga pe o distanță de 13.450 kilometri sau 7.250 mile nautice.

Spre comparație, ruta aviatică Paris - Beijing măsoară ceva mai mult de 8.200 kilometri sau 5.100 mile nautice.

Citește și: Bogdan Chirieac: "Emmanuel Macron vine în România cu un mesaj important, care nu putea fi discutat la telefon!"

Bogdan Chireac, analist de politică externă: "Macron are de discutat lucruri pe care le-a negociat la Beijing"

"Cred că nu este o vizită întâmplătoare, mai ales că nu știu cât e de necesară escala tehnică. Să nu uităm că există curse fără escală Paris - Beijing şi retur. Domnul Macron a stat trei zile la Beijing.

Mesajul a fost 'ce să vă oferim ca să nu-l sprijiniți pe Putin în războiul din Ucraina?' A fost însoțit de Ursula von der Leyen şi înțeleg că discuțiile n-au fost rele deloc. Mai ales că nu se arunca Beijingul cu capul înainte să sprijine o fostă superputere, așa cum este Rusia (...)

Escala tehnică înseamnă să alimenteze avionul. Nu e vorba de asta aici, mai ales că o parte a delegației franceze se duce la Baza militară 90. Probabil că Macron are de discutat anumite lucruri pe care le-a discutat la Beijing şi care nu pot fi transmise prin telecomunicații. Probabil că vrea să vorbească direct şi a profitat de acest lucru (escala la București, n.r.) pentru a o face foarte repede.

Bogdan Chireac, analist de politică externă: "Sunt foarte multe oportunități pentru România după războiul declanșat de Rusia"

Mă gândesc că președintele Iohannis fiind în vacanță de Paște, (Macron) se poate întâlni cu premierul Ciucă, ceea ce ar fi foarte bine. Poate chiar președintele vine de la Sibiu, dacă este acolo, şi nu în București.

Sunt foarte multe oportunități pentru România, de când Rusia a declanșat acest război, chiar dacă sună un pic cinic.

Eu sper ca măcar 10% din aceste oportunități să fie fructificate de administrația actuală a României", a spus analistul de politică externă Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN.

"Palatul Victoria a precizat că premierul Nicolae Ciucă nu va avea o discuție cu Emmanuel Macron. La fel, Administrația Prezidențială.

Corespondent Antena 3 CNN: Ambasada Franței nu a făcut precizări în legătură cu escala lui Macron la București

Nu avem în momentul de fața o agendă oficială dar știm că această escală tehnică este programată înainte de ora 10.

Ne așteptăm ca o parte a echipajului să meargă la Baza Militară 90, iar alta, pe aeroportul Otopeni. Emmanuel Macron nu va părăsi aeroportul, au arătat sursele Antena 3 CNN.

Ambasada Franței la București nu a făcut precizări pe această temă", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Cătălina Mănoiu.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close