Antena 3 CNN Externe Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut Moscovei să se abţină de la orice atac militar împotriva civililor

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut Moscovei să se abţină de la orice atac militar împotriva civililor

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), sesizată de Kiev în cadrul unei proceduri de urgenţă, a cerut marţi Moscovei "să se abţină de la orice atac militar împotriva civililor şi bunurilor cu caracter civil" în Ucraina.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut Moscovei să se abţină de la orice atac militar împotriva civililor
Sursa foto: Hepta/ Abaca Press / AA/ABACA
de Silvia Preda    |    01 Mar 2022   •   19:13

Este vorba despre "locuinţe, vehicule de urgenţă" şi mai ales "şcoli şi spitale" de pe "teritoriul atacat sau asediat de trupele ruse", subliniază CEDO într-un comunicat.

"Acţiunea militară în desfăşurare (...) reprezintă un risc real şi permanent de violare a drepturilor populaţiei civile", conform Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, insistă CEDO, cu sediul la Strasbourg.

Kievul a sesizat luni CEDO în temeiul articolului 39 din regulamentul său, care îi permite să dispună "măsuri provizorii" când reclamanţii sunt expuşi unui "risc real de daune ireparabile". Vineri, Consiliul Europei a anunţat că "a suspendat" Rusia din principalele sale organisme, având grijă să precizeze că această ţară rămâne legată prin angajamentele asumate în ceea ce priveşte Convenţia europeană a drepturilor omului.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, acuză Rusia de teroare: "Au luat drept ţintă inclusiv copii"

De asemenea, procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) a anunţat luni deschiderea unei anchete asupra situaţiei din Ucraina, invocând "crime de război" şi "crime împotriva umanităţii".

Curtea Penală Internaţională va deschide o anchetă pentru crime de război în Ucraina

Curtea Penală Internațională de la Haga, Olanda, va deschide o anchetă privind invazia Rusiei în Ucraina "cât mai rapid posibil", a declarat luni, procurorul CPI, Karim A.A. Khan, citat de CNN.

În urma unei examinări preliminare a situației, procurorul Khan a confirmat că există o bază rezonabilă pentru a "crede că în Ucraina au fost comise atât presupuse crime de război, cât și crime împotriva umanității".

Citiţi şi: Alex, un român din Kiev: "Am văzut bombardamentele în primele zile, au fost apocaliptice"

×
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close