Antena 3 CNN Externe Turcia, devastată de un nou cutremur de 7,5 grade | Seismul inițial, de 7,8 grade, a ucis peste 1.500 de oameni

Turcia, devastată de un nou cutremur de 7,5 grade | Seismul inițial, de 7,8 grade, a ucis peste 1.500 de oameni

Un nou cutremur cu magnitudinea de 7,5 a zguduit sud-estul Turciei, anunță agenția geologică americană, UGSG.

de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Feb 2023   •   13:01

Noua mișcare tectonică vine după seismul devastator de la primele ore ale dimineții de luni. Acest cutremur inițial a avut magnitudinea de 7,8 și a ucis peste 900 de oameni doar în Turcia, potrivit unui bilanț preliminar anunțat de oficialități la mijlocul zilei.

Între cele două cutremure devastatoare au fost semnalate aproximativ 30 de replici.

Noul seism, raportat inițial cu magnitudine de 7,5 și revizuit ulterior la 7,6 potrivit Antena 3 CNN, a avut loc la ora locală 13:24 (12:24 în România), la o adâncime de 10 kilometri. Adâncimea relativ mică a amplificat senzația resimțită la suprafață.

Epicentrul a fost localizat în districtul Elbistan din provincia turcă Kahramanmaras, la aproximativ 95 km nord de zona cutremurului de 7,8 grade, care a avut loc nouă ore mai devreme în sudul țării.

Citește și: Profesorul Gheorghe Mărmureanu, după cutremurele devastatoare din Turcia: "Nu am mai văzut aşa ceva"

Un oficial de la Autoritatea de Management al Dezastrelor și Situațiilor de Urgență din Turcia a declarat că seismul de 7,5 nu a fost o replică și că s-a produs "independent" de cutremurul de dimineață, notează CNN.

Cel puțin 70 de decese au fost deja raportate în Kahramanmaras în urma primului cutremur.

Numărul deceselor raportate după seria de cutremure majore care au lovit Turcia și Siria în cursul zilei de luni a ajuns la cel puțin 1.504, transmite CNN.

Actualizarea datelor din Siria indică în această țară cel puțin 592 de morți. Dintre aceștia, 317 au fost consemnați în regiunile Alep, Hama, Latakoa și Tartus.

În Turcia, președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat la mijlocul zilei un bilanț preliminat de cel puțin 912 morți peste 5.300 de răniți.

După două cutremure extrem de puternice, Turcia îngheață de frig, sub ninsori

Tragedia provocată de cutremurul cu magnitudinea 7,8 din Turcia este amplificată de condițiile meteorologice.

Țara este sub avertizare de ninsori și frig extrem.

Temperaturile urmează să scadă până la - 10 grade Celsius. La Istanbul, sute de zboruri au fost anulate, relatează Antena 3 CNN. 

"Este vorba de un ciclon mediteranean care influențează negativ situația din zonele de sud, sud-est și centru. Pe lângă aportul de umiditate din Mediterana de est, acest ciclon adună și vaporii de apă din zona Mării Negre. Atât Mediterana cât și Marea Neagră au la suprafață temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit. Contrastul termic și sursa de vapori de apă sunt consistente și, în contact cu aerul rece aspirat de acest ciclon, duc la aceste manifestări extreme care complică situația pentru cei care trebuie să reziste în astfel de condiții.

După ninsori, temperaturile scad și mai mult. Valoarea estimată este minus 10 grade Celsius în anumite locuri. Prognozele arată că acțiunea acestui ciclon va mai dura câteva zile. Din păcate, câmpul de presiune ridicată de la nord, și, în general, acest 'brâu' de presiune din Europa ține acest ciclon pe loc", a spus la Antena 3 CNN meteorologul ANM Roxana Bojariu.

×
Subiecte în articol: cutremur turcia Siria
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close