Antena 3 CNN Externe Dacian Cioloş concurează cu un austriac pentru postul de comisar european pe agricultură

Dacian Cioloş concurează cu un austriac pentru postul de comisar european pe agricultură

Dacian Cioloş concurează cu un austriac pentru postul de comisar european pe agricultură
Sursa foto: Agricultura
18 Sep 2009   •   15:56

Unul dintre obiectivele pe termen scurt ale României, pe plan european, este obţinerea postului de comisar pentru agricultură. Dacian Cioloş, nominalizat pentru candidatura la această funcţie, este recunoscut de specialiştii de la Bruxelles drept un tehnocrat cu un înalt grad de profesionalism. Şefii de state şi guverne din Uniunea Europeană s-au declarat încrezători în varianta acordării resortului agriculturii unui stat nou intrat în Uniune. Unele surse afirmă însă că politicieni cu influenţă în Europa privesc cu scepticism preluarea administraţiei agriculturii comunitare de către un reprezentant al României sau Bulgariei, potrivit Deutsche Welle.

Dacian Cioloş are 39 de ani şi este de profesie inginer agro-economist. În 1994, el a absolvit Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj, Facultatea de Horticultură. În perioada ianuarie 2005 - mai 2007, Dacian Cioloş a fost consilier al ministrului Agriculturii, reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European. În 2007 a preluat mandatul de ministru al agriculturii, funcţie pe care a deţinut-o până în noiembrie 2008.

El îl va avea drept contracandidat pe austriacul Wilhelm Molterer, fost vice-cancelar şi ministru de Finanţe al ţării sale. Pe lângă activitatea diplomatică, Molterer are o experienţă vastă în domeniul agriculturii. El a a deţinut preşedinţia Federaţiei Agricultorilor Austrieci şi chiar a condus ministerul de resort, la Viena.

Wilhelm Molterer este dezavantajat însă de o dispută internă, din cadrul coaliţiei guvernamentale austriece, care este în deplin acord cu privire la candidatura acesteia. În plus, negociatorii europeni ar înclina să acorde Vienei comisariatul pentru Pescuit, arată site-ul dw-world.de, varianta în limba română.

Pe de altă parte, candidatura României este susţinută de una din vocile grele ale Uniunii, Franţa. Recent, şi Polonia şi-a anunţat susţinerea faţă de România.

Cristian Diaconescu, persoana mandată de coaliţia de guvernare pentru obţinerea portofoliului comisarului pentru agricultură, a explicat că votul pozitiv în Parlamentul European depinde de o majoritate calificată, o majoritate care are nevoie de sprijinul reciproc pe care România îl cultivă cu alte state membre.

Diaconescu a arătat că România va pune în mişcarea întreaga reţea politico-diplomatică pentru a obţine acest post de anvergură, dar a atras atenţia că "nu este simplu", fiind "un post cu mare relevenţă". Ministrul s-a declarat totuşi destul de optimist. "Cred că, printr-un efort conjugat al tuturor celor care au competenţe, atribuţiuni şi responsabilităţi în ceea ce priveşte poltica externă vom reuşi să obţinem acest post", a declarat Cristian Diaconescu.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Dacian Cioloş
Parteneri
Discuţii între România şi SUA pentru apărarea împotriva dronelor
x close