Antena 3 CNN Externe Demisie la nivel înalt, după ce "blonda" de la Guvern a fost implicată într-un scandal de corupţie

Demisie la nivel înalt, după ce "blonda" de la Guvern a fost implicată într-un scandal de corupţie

Demisie la nivel înalt, după ce "blonda" de la Guvern a fost implicată într-un scandal de corupţie
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    17 Iun 2013   •   08:21
Premierul ceh Petr Necas (centru-dreapta) a anunţat duminică seara că va demisiona din funcţie luni, în urma unui scandal de corupţie şi de abuz de putere care a atins-o pe cea mai apropiată colaboratoare a sa.
 
"Voi demisiona mâine (luni - n.r.) din postul de premier. Sunt conştient de responsabilitatea mea politică. Sunt un luptător. Dar îmi dau perfect seama, totodată, că a venit momentul plecării", a declarat Necas, informează AFP, potrivit Mediafax.

Justiţia cehă a anunţat sâmbătă arestarea preventivă a Janei Nagyova, o colaboratoare apropiată a premierului ceh, Petr Necas, şi principala figură a scandalului de corupţie care zguduie de joi ţara şi ameninţă guvernul de centru-dreapta.

Jana Nagyova, influenta şefă de cabinet a premierului ceh, este acuzată de acte de corupţie şi de folosirea în interes personal a serviciilor de informaţii
 pentru punerea sub urmărire a soţiei lui Necas.
 
Necas a pledat pentru menţinerea actualei coaliţii tripartite de centru-dreapta până la alegerile legislative prevăzute în mai 2014, dar cu un nou premier, care să fie propus de partidul său, ODS.
 
Numele ministrului Industriei, Martin Kuba, vicepreşedinte OSD, a fost citat insistent duminică de presa cehă ca potenţial succesor.
 
Necas a anunţat că va părăsi şi postul de preşedinte ODS, pe care îl ocupă din 2010.
 
Pentru a fi aplicată, soluţia propusă de către Necas este necesar să obţină aprobarea a cel puţin 101 din cei 200 de membri ai Camerei inferioare a Parlamentului.

Guvernul Necas urmează să înfrunte marţi o moţiune de cenzură depusă de CSSD. Această moţiune de cenzură este inutilă, acum, apreciază premierul demisionar.

 
 



 

×
Subiecte în articol: Cehia
Parteneri
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor
x close