Antena 3 CNN Externe Deputaţii transnistreni ar urma să ceară astăzi alipirea la Rusia. Chişinăul face apel la calm | Corespondenţă specială din Republica Moldova

Deputaţii transnistreni ar urma să ceară astăzi alipirea la Rusia. Chişinăul face apel la calm | Corespondenţă specială din Republica Moldova

Mai sunt doar câteva ore până când vom afla dacă autorităţile din Transnistria vor cere anexarea la Rusia.

de Laurențiu Rădulescu    |    28 Feb 2024   •   09:43

Congresul Deputaţilor de la Tiraspol va începe la ora 11:00, anunţă presa rusă. Opozanţii transnistreni spun că acest congres a fost impus de Moscova.

Deşi nu vrea să panicheze populaţia, Guvernul de la Chişinău urmăreşte cu atenţie ce se întâmplă dincolo de Nistru, într-o regiune care oricum se află sub controlul total al Rusiei.

"Două variante sunt vehiculate la această oră. Varianta conform căreia, în cadrul întâlnirii de astăzi, deputaţi transnistreni ar urma să discute, având ca temă principală aşa-zisa presiune pe care ar pune-o Republica Moldova. Prin introducerea acelor taxe vamale, spun transnistrenii că automat bugetul Transnistriei este păgubit cu peste două milioane de euro .

Pe de altă parte, există varianta, bineînţeles, care a fost vehiculată în ultimele zile, ca în urma acestei întâlniri, să fie cerută alipirea Transnistriei la Federaţia Rusă. Această variantă este respinsă în totalitate la Chişinău de mai toată lumea. Nu vorbesc doar de autorităţile care sunt în funcţie, pentru că acolo nu au existat foarte multe comentarii, au îndemnat la calm, dar specialiştii susţin că Federaţia Rusă nu ar fi pregătită pentru moment să alipească Transnistria pentru simplul fapt că nu există un coridor terestru de aprovizionare şi de susţinere a Transnistrenilor.

De asemenea, aşa-zişii deputaţi discută din ce în ce mai des despre reluarea zborurilor curente, ceea ce îngrijorează puţin Chişinăul, pentru că se tem cei de aici de la Chişinău de faptul că, prin acele zboruri comerciale, Federaţia Rusă ar putea să aducă din ce în ce mai mulţi soldaţi, oameni, evident, îmbrăcaţi în civil, dar soldaţi, care să întărească puterea militară existentă la această oră în Transnistria", a transmis Laurenţiu Rădulescu, trimisul special Antena 3 CNN în Republica Moldova.

×
Subiecte în articol: Transnistria alipire Rusia
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close