Antena 3 CNN Externe Planurile Rusiei de destabilizare a ţărilor din Uniunea Europeană. Toţi ochii sunt aţintiţi pe Transnistria

Planurile Rusiei de destabilizare a ţărilor din Uniunea Europeană. Toţi ochii sunt aţintiţi pe Transnistria

Încep să apară tot mai multe detalii despre planurile Rusiei pentru destabilizarea mai multor țări din Europa, în timp ce tensiunea se acumulează la granița României.

de Laurențiu Rădulescu    |    26 Feb 2024   •   17:16

Toți ochii sunt ațintiți pe Transnistria, provincia controlată de pro-ruși în Republica Moldova, după ce opozantul transnistrian Ghenadie Ciorba avertizat că o reuniune a deputaților din Tiraspol ar urma să se încheie cu formularea unui apel de alipire la Federația Rusă.

Cotidianul francez Le Monde scrie că mișcarea din Transnistria ar face parte dintr-o operațiune amplă a Rusiei, care ar viza mai multe state europene.

Serviciile de informații europene au remarcat că și România s-ar afla printre aceste țări.

"La Chișinău se vorbește despre cel puțin două scenarii privind o eventuală solicitare a pro-rușilor din Transnistria, de alipire la Federația Rusă.

Un prim scenariu acreditează ideea că la reuniunea deputaților transnistreni din 28 februarie acea posibilă cerere de alipire la Rusia chiar va fi formulată și va fi urmată de acceptarea ei de către autoritățile ruse.

Asta, în contextul în care președintele Vladimir Putin urmează să se adreseze, la o zi distanță, camerelor reunite ale Parlamentului de la Moscova.

O anexare a Transnistriei ar complica situația și în Republica Moldova, și în Ucraina. Ucraina a anunțat în trecut că dacă ar fi atacată dinspre Transnistria, nu ar ezita să răspundă focului venit de acolo.

Din punct de vedere militar, realizarea anexării este o totul cu totul altă discuție.

Pe teritoriul Transnistriei sunt puțin peste 1000 de militari ruși, iar tehnica de luptă a acestor militari ruși este una învechită. Chiar și acel depozit de armament de la Cobasna, despre care s-a vorbit foarte mult în ultimele zile, este un depozit care nu a mai fost inspectat de aproape 10 ani.

Prin urmare, nimeni nu știe dacă muniția care se afla în acel depozit mai poate sau nu să fie folosită.

În plus, pentru a disloca forțe în Transnistria, Rusia ar trebui să creeze un coridor terestru prin sudul Ucrainei într-o zonă pe care nu o controlează.

Tot la Chișinău se discută despre viitoare provocări care ar putea avea loc aici, în capitala Republicii Moldova, în condițiile în care, să nu uităm, pentru această țară  urmează un an electoral, iar intenția Moscovei este aceea de a controla puterea politică din această țară, lucru imposibil în prezent, cu actualul președinte și cu actualul guvern pro-european", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Laurențiu Rădulescu.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close