Antena 3 CNN Externe Descoperire. Marte şi Mercur, formate din resturile planetelor Pământ şi Venus

Descoperire. Marte şi Mercur, formate din resturile planetelor Pământ şi Venus

Descoperire. Marte şi Mercur, formate din resturile planetelor Pământ şi Venus
Sursa foto: Sistemul solar
25 Ian 2009   •   16:34

Potrivit unei noi teorii cu privire la formarea planetelor, Marte şi Mercur s-au format din resturile Terrei şi planetei Venus. Această teorie ar putea explica unele caracteristici ale celor două planete (Marte şi Mercur), care au ridicat probleme cercetătorilor, a declarat Brad Hansen, astronom al Universităţii din Los Angeles. California, informează National Geographic în pe pagina sa electronică.
Majoritatea oamenilor de ştiinţă sunt de acord că Pământul şi celelalte planete stâncoase din sistemul solar s-au format dintr-un disc de gaz şi de praf. De-a lungul timpului, particulele microscopice de praf s-au unit, formând corpuri de dimensiunea unor roci mici. Aceste roci s-au transformat în bolovani, apoi planete de dimensiuni mici, pentru a deveni în final planete desăvârşite.
În urma unei simulări computerizate a acestui proces, cercetătorii au presupus că particulele de praf iniţiale au fost distribuite în mod egal într-un disc în jurul Soarelui. Andrew Youdin, cercetător la Institutul canadian de Astrofizică Teoretică, afirmă că dacă planetele stâncoase ar fi fost formate dintr-un un disc omogen format din rămăşiţe, atunci toate plantele ar fi trebuit să aibă aceeaşi mărime şi să aibă orbite circulare similare. În realitate, însă, Venus şi Pământul sunt mult mai mari decât Mercur şi Marte, orbitele acestora din urmă fiind mai eliptice, a explicat Youdin.
Brad Hansen are o altă teorie, însă. El este de părere că discul de praf s-a fragmentat în benzi de rămăşiţe, situate, la diferite distante de Soare, la fel ca inelele lui Saturn. În conformitate cu acest scenariu, Pământul şi Venus s-ar fi format dintr-o anumită bandă, sau anulus, în interiorul sistemului solar. Când tinerele planete Pământ şi Venus gravitau în jurul Soarelui, au traversat un nor format din roci mărunte şi alte rămăşiţe.
Cele două planete au captat şi asimilat aceste rămăşiţe, dar şi alte bucăţi din anulus. Multe dintre aceste particule s-au întors în anulus, dar alte bucăţi s-au ciocnit între ele. ?Dacă acest lucru se întâmplă, particulele se aşează pe o orbită nouă", afirmă Hansen. El a mai adăugat că ?aceste bucăţi se deconectează de la anulusul principal şi nu se mai întorc".
Hansen estimează că aproximativ 90% din resturile anulus au dus la formarea Pământului şi a lui Venus, pe când 10% au format planetele Marte şi Mercur.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close