Antena 3 CNN Externe Diaspora Ce se întâmplă între maghiari şi români: "A jucat un rol crucial"

Ce se întâmplă între maghiari şi români: "A jucat un rol crucial"

Ce se întâmplă între maghiari şi români: "A jucat un rol crucial"
de O.P.    |    03 Dec 2014   •   08:17

Solidaritatea dintre maghiari și români a jucat un rol crucial în evenimentele din 1989, a declarat Zsolt Nemeth, șeful Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul ungar, cu ocazia deschiderii unei conferințe și expoziții la Parlamentul European despre începutul Revoluției la Timișoara, notează agenția MTI.

Deși a descris evenimentele din 1989 ca "momente de reconciliere etnică totală", Zsolt Nemeth a adăugat că, după câteva luni, românii au putut fi instigați pentru a ataca maghiari la Târgu Mureș (Marosvasarhely).

Aceste două tendințe s-au luptat de atunci una cu cealaltă în România, a remarcat Nemeth. El a descris o decizie judecătorească recentă în legătură cu Colegiul Bisericii Reformate Szekely Miko (din Sfântu Gheorghe n.r.) ca o "încercare deschisă, deodată, de a opri restituirea". Restituirea a fost oprită și este de temut că același lucru se va întâmpla și în cazul altor biserici ale minorității, a adăugat el.

Cu toate acestea, Nemeth a considerat că recenta numire a lui Klaus Iohannis la președinție poate reprezenta o nouă șansă, având în vedere că el este un saxon din Transilvania care înțelege în mod evident dificultățile cu care se confruntă minoritățile, mai notează MTI.

×
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close